Δεκτή έκανε εν μέρει δεκτή το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την αίτηση καταναλωτικών ενώσεων για έκδοση προσωρινής διαταγής  που θα απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Ειδικότερα, η προσωρινή διαταγή αφορά στα οιικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.
Συγκεκριμένα, ο νόμος καλύπτει τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, τους ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, καθώς και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας ή που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή. Εξάλλου στις 14 Ιουνίου θα ληφθεί απόφαση επί του αιτήματος της ΔΕΗ για το αν ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης συλλογικά.  
Η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.