Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος κα, Ελίζα Φερέιρα, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Αττική, αξίας άνω των 176 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η επένδυση αφορά την κατασκευή μιας σύγχρονης υποδομής αποχέτευσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλέστερη διάθεση των λυμάτων στους δήμους Ραφήνα – Πικέρμι και Σπάτα – Αρτέμιδα της Αττικής.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Αποτρέποντας την έκλυση ανεπεξέργαστων ή ανεπαρκώς επεξεργασμένων λυμάτων στο περιβάλλον, το έργο αυτό θα συμβάλει σε ένα καθαρότερο και υγιέστερο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των τουριστών της Αττικής».
Στα χαρακτηριστικά του έργου, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των εκροών της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς, έτσι ώστε να μειωθεί η άντληση υπόγειων υδάτων από τα ανώτερα στρώματα του εδάφους και να μειωθεί η αλάτωση. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.