Έτοιμος θα είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας το 2023, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, που έχει αναλάβει την κατασκευή του, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του έργου.
Νωρίτερα το Μάρτιο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας ενδέχεται να μην είναι έτοιμος το 2023, καθώς η Rosatom δεν έχει καταφέρει να βρει επενδυτές στη χώρα.
Το πυρηνικό εργοστάσιο έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από την εισαγωγή ενέργειας, όμως έχουν σημειωθεί πολλές καθυστερήσεις στην κατασκευή του από το 2010, οπότε η Rosatom ανέλαβε το έργο.
«Η Rosatom απορρίπτει κατηγορηματικά τις εικασίες ότι ενδεχόμενες αλλαγές στη σύνθεση της δομής της τοπικής ιδιοκτησίας του Ακούγιου θα αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του σχεδίου», ανέφερε η ρωσική εταιρεία. «Κάνουμε το παν για να επιταχύνουμε την κατασκευή της πρώτης μονάδας, ακολουθώντας τους πιο αυστηρούς κανόνες ασφαλείας», πρόσθεσε.