Την υπογραφή, μιας πρώτης στο είδος της σύμβασης, που αφορά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ελέγχου ράβδων σε 14 κινέζικους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία Rolls-Royce.
Η σύμβαση υπογράφηκε με την Suzhou Nuclear Power Research Institute (SNPI), η οποία είναι θυγατρική της China General Nuclear (CGN). Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στον όμιλο CGN να επιτύχει μείωση του κόστους και βελτίωση της αποδοτικότητας κατά τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής του, δήλωσε η Rolls Royce.
«Η SNPI είναι ένας κορυφαίος οργανισμός πυρηνικής τεχνολογίας στην Κίνα, προσηλωμένος στη διασφάλιση της ασφαλούς και αποδοτικής λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο Liu Xiaowei, επικεφαλής για την Κίνα της Rolls- Royce Nuclear.
«Η CGN είναι πολύτιμος πελάτης της Rolls-Royce. Είμαστε ικανοποιημένοι με την εμπιστοσύνη που μας δείχνει και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις βέλτιστες λύσεις εξυπηρέτησης για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των κινεζικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», πρόσθεσε ο Xiaowei.
Σήμερα, η Rolls-Royce προμηθεύει όργανα ελέγχου και είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των συστημάτων ασφαλείας σε περισσότερους από το 70% των πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν ή βρίσκονται υπό κατασκευή στην Κίνα. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που λειτουργούν με ντίζελ στο 40% σχεδόν των κινεζικών μονάδων.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η Rolls-Royce διαθέτει πελάτες σε περισσότερες από 150 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περισσότερες από 400 αεροπορικές εταιρείες και πελάτες leasing, 160 οργανισμοί ενόπλων δυνάμεων, 4.000 πελάτες στον τομέα της ναυτιλίας (συμπεριλαμβανομένων 70 πολεμικών ναυτικών) και περισσότεροι από 5.000 πελάτες στους τομείς του ηλεκτρισμού και της πυρηνικής ενέργειας.