Νέα δεδομένα έχουν προκύψει γύρω από τις δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς έχουν καλλιεργηθεί βάσιμες ελπίδες για υπεραπόδοση και αυξημένα έσοδα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και προβλέψεις τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και τις εγγραφές του προϋπολογισμού.
Ο λόγος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ αλλά και για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται να φέρουν έσοδα σημαντικά υψηλότερα έναντι των προβλέψεων που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και βασίζονται στο στρατηγικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ.
Η αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα, με την κατάθεση των βελτιωμένων προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Οι πρώτες προσφορές από τις δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, κυμάνθηκαν στα επίπεδα μεταξύ των 400 έως 450 εκατ. ευρώ.
Ο έντονος ανταγωνισμός αλλά και το ισχυρό ενδιαφέρον των δύο σχημάτων για την απόκτηση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις τελικές προσφορές, οι οποίες – εκτός απροόπτου – θα ανοίξουν την Παρασκευή. Τότε θα φανεί στην πράξη εάν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος μεγαλομέτοχος του ΔΕΣΦΑ θα καταβάλει τίμημα που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό είχε εγγραφεί εκτιμώμενο έσοδο από την πώληση της εταιρείας 400 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο νέο μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Εδώ, θυμίζουμε ότι πωλητής – όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας – δεν θα είναι μόνο το Δημόσιο αλλά και η Paneuropean του ομίλου Λάτση. Η από κοινού πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, μόνο με βάση την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ξεπερνά το 1,2 δισ.
Ωστόσο, όπως διαμήνυσε πρόσφατα στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ρ. Λαμπίρης, η επικείμενη πώληση ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών υψηλής ποιότητας, οι οποίοι αναμένεται να εκτιμήσουν «μια σειρά παραμέτρων όπως η πολύ ισχυρή απόδοση των ΕΛΠΕ, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας καθώς και το γεγονός ότι παρέχεται πλειοψηφικό μερίδιο στον έλεγχο της διαχείρισης».
Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας που το 2017 ανακοίνωσε ιστορικά υψηλή λειτουργική κερδοφορία ύψους 834 εκατ. ευρώ, μπορεί να φέρει έσοδα που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για έσοδο ύψους 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (που ισοδυναμεί με συνολική αποτίμηση της εταιρείας στο 1,4 δισ.)
Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Μ. Τετάρτη, Δημόσιο και όμιλος Λάτση κατέληξαν σε συμφωνία για την «fast track» πώληση του 50,1% των μετοχών του ομίλου. Εδώ να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μερίδιο (30,1%) θα διατεθεί από την Paneuropean ενώ η πλευρά του Δημοσίου θα παραχωρήσει μερίδιο 20%.
Η συμφωνία προβλέπει την από κοινού πώληση των μεριδίων και των δύο πλευρών, ενώ περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από όρους που αφορούν στην πώληση αλλά και την επόμενη ημέρα μετά την είσοδο του νέου βασικού μετόχου (δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας, μερισματική πολιτική, θέματα στρατηγικών αποθεμάτων κλπ).
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης να υπάρξει διοικητική αλλαγή, με πιθανότερο σενάριο να αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο νυν πρόεδρος Σ. Τσοτσορός. Υπενθυμίζεται ότι ο νυν διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Στεργιούλης είχε επανειλημμένα τοποθετηθεί δημοσίως κατά της ιδιωτικοποίησης. Αυτές οι τοποθετήσεις αλλά και η ανάγκη να δοθεί θετικό μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, φαίνεται ότι έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της λύσης της διοικητικής αλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει ως στόχο να δημοσιοποιηθεί άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος. Σε σχέση τέλος με τον τομέα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες, η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει στο ακέραιο τα δικαιώματα που έχει σήμερα. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω της ίδρυσης θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα περάσουν όλα τα δικαιώματα των παραχωρήσεων Ε&Π των ΕΛΠΕ, και στην οποία το Δημόσιο θα έχει ενισχυμένη μετοχική παρουσία.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr