Τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προτάσεις που παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας. Με το νέο πλαίσιο τα κράτη – μέλη θα έχουν τη δυνατότητα στήριξης στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά με όρια και αφού η Κομισιόν (βάσει κριτηρίων), αποφασίσει πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση.
Οι επιδοτήσεις πρέπει να καλύπτουν το 80% της μέσης κατανάλωσης ενός νοικοκυριού και το 70% της κατανάλωσης κατά τον προηγούμενο χρόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι νέες ρυθμίσεις της ΕΕ, αναδεικνύουν την σημασία των έξυπνων μετρητών τόσο στον οικιακό όσο και επαγγελματικό τομέα.
Οι προβλέψεις  της ΕΕ, αναφέρουν ότι οι έξυπνοι μετρητές συνιστούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο καθώς δίνουν την δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν διαφορετικούς προμηθευτές ρεύματος ανάλογα με τις συσκευές.
Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικού προμηθευτή για συσκευές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας όπως ο φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή συσκευές θέρμανσης και διαφορετικού για τις άλλες ανάγκες (φωτισμού, μαγειρέματος, κ.α.).
Με βάση  τις ίδιες προβλέψεις, όσοι  καταναλωτές διαθέτουν εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών, το θεσμικό πλαίσιο οφείλει να τους δίνει την δυνατότητα  της παροχής δυναμικών τιμολογίων ρεύματος, τα οποία θα μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με την ημέρα ή την ώρα.
Οι ρυθμίσεις της Κομισιόν επεκτείνονται ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν συστήματα έξυπνων μετρητών, όπως η Ελλάδα, προτρέποντας τους διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας να επενδύσουν σε συστήματα που θα μπορούν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν άλλες συσκευές μέτρησης της κατανάλωσης ώστε να έχουν δυνατότητες δυναμικής τιμολόγησης, αποθήκευσης κ.α.
Η Κομισιόν αναφέρει πως τα τέλη δικτύου, πρέπει να είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν κίνητρο στους διαχειριστές για επενδύσεις σε καινοτόμες λύσεις παροχής υπηρεσιών ευελιξίας και αποδοτικής λειτουργίας των δικτύων.
Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη των τιμολογίων έχει οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης άλλων συσκευών μέτρησης της κατανάλωσης και προσαρμογής της συμπεριφοράς των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων.
Στις προτάσεις της Κομισιόν προβλέπεται επίσης πως τα κράτη – μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν πως όλοι οι προμηθευτές με περισσότερους από 200.000 πελάτες προσφέρουν τουλάχιστον ένα συμβόλαιο σταθερής τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια με διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο.

Πηγή: newmoney.gr