Μια μικρή ανάσα ίσως πάρουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος με πράσινο τιμολόγιο τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές στη χονδρική αγορά κινούνται πτωτικά για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.
Λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών, εκτιμάται από πολλούς ότι το υπουργείο Ενέργειας δεν θα εγκρίνει την πληρωμή της επιδότησης για ένα μήνα ακόμα, μετά τις πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για Σεπτέμβριο (έως τώρα), οι τιμές κινούνται πτωτικά κατά 9,9%. Συγκεκριμένα, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) για τις πρώτες 28 μέρες του μήνα βρίσκεται στα 116,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 129,83 ευρώ/MW τον Αύγουστο.
Τις περισσότερες ημέρες της τελευταίας εβδομάδας οι ημερήσιες τιμές κινήθηκαν κάτω από το φράγμα των 100 ευρώ/MW εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της ζέστης και της μειωμένης χρήσης κλιματιστικών. Για σήμερα, η τιμή διαμορφώθηκε στα 93,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση κατά 10,5% από την προηγούμενη ημέρα.
Στο μεταξύ παραμένει το χάσμα μεταξύ του νότου και του βορρά στην Ευρώπη που προκάλεσε πρόσφατα την παρέμβαση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Καθώς ο κ. Μητσοτάκης πιέζει για διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν τις τιμές στην Ελλάδα πιο κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης, οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών παραμένουν τεράστιες.
Τα στοιχεία για χθες δείχνουν ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν στα 104,49 ευρώ/MW, ενώ στη Γερμανία και την Κροατία διαμορφώθηκε στα 55 ευρώ/MW και 68,66 ευρώ/MW αντίστοιχα.
Οι πάροχοι
Με την πληρωμή της επιδότησης να θεωρείται απίθανη, η προσοχή της αγοράς τώρα στρέφεται στην τιμολογιακή πολιτική των παρόχων.
Η πτώση των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας αφήνει περισσότερο περιθώριο για το πάγωμα των τιμολογίων ενώ καλλιεργούνται και προσδοκίες ότι ορισμένοι θα προχωρήσουν σε εκπτώσεις ώστε να δελεάσουν νέους πελάτες.
Η Protergia άνοιξε την αυλαία των ανακοινώσεων για τα τιμολόγια του Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας στις διεθνείς ενεργειακές αγορές διατηρεί τις τελικές τιμές της αμετάβλητες για τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι το πράσινο τιμολόγιο της Protergia είναι στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την τιμή στα κίτρινα τιμολόγιά της (Home Value Simple, Home Value Easy και το Home Vale Fair) να κυμαίνεται από τα 9,09 λεπτά έως τα 13,67 λεπτά ανα κιλοβατώρα.
Εκτός από την Protergia, οι εταιρείες Elpedison, ΗΡΩΝ, Volterra και NRG κράτησαν σταθερά τα τιμολόγια για το μήνα Σεπτέμβριο ενώ σε μειώσεις προχώρησαν οι ZeniΘ, Solar Energy, OTE Estate και Eunice. Η ΔΕΗ μείωσε την τιμή της στο πράσινο τιμολόγιο κατά 2,7% σε σχέση με τον Αύγουστο για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες.

Γράφει ο Στέλιος Μπούρας – Πηγή: businessdaily.gr