Έχοντας ως άμεση προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης των μπάζων από τις κατασκευαστικές εργασίες, η ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε. ενημερώνει, καθοδηγεί και εφαρμόζει τις εθνικές διαδικασίες που προβλέπονται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κώστας Αγγελόπουλος, η ΑΝΑΕΚΚ ΑΕ δεν στέκεται μόνο σε αυτά, καθώς προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση και το πνεύμα της ανακύκλωσης μέσα από ένα πολυποίκιλο πλέγμα κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών.
Αναμφισβήτητα, η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Πόσο διαδεδομένη είναι όμως η ορθολογική διαχείριση των ΑΕΚΚ και η ανακύκλωσή τους;
Τα ΑΕΚΚ ή αλλιώς «μπάζα» αποτελούν το 1/3 περίπου του συνόλου των αποβλήτων, που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι από τα πιο βαριά και ογκώδη. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, με την οποία θεσπίστηκαν τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ, η ανακύκλωσή τους είναι υποχρεωτική. Επίσης, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους εθνικούς στόχους, θα έπρεπε από τον Ιανουάριο του 2020 η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των ΑΕΚΚ να αγγίζει τουλάχιστον το 70% σε σχέση με το συνολικό βάρος των παραγόμενων Μαποβλήτων. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΑΝ, ο στόχος αυτός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η σχετική νομοθεσία για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ θεσπίστηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα και ιδιαίτερα ο κατασκευαστικός κλάδος, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη εφαρμογή της. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχει αναπτυχθεί και σημαντικό δίκτυο διαχείρισης και ελέγχου των παραγόμενων αποβλήτων.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε.
Πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα των παράνομων μπάζων;
Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες των τελευταίων ετών για την ορθολογική διαχείριση των ΑΕΚΚ, σημαντικές παράνομες απορρίψεις απαντώνται σε οικόπεδα, ρέματα, δασικές εκτάσεις κ.λπ.. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου δεν πραγματοποιείται συστηματικός έλεγχος. Τέτοιες ενέργειες προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση, αισθητική υποβάθμιση της περιοχής και αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε.
Παράλληλα τα μπαζωμένα ρέματα είναι μία από τις κύριες αιτίες πλημμυρικών φαινομένων, ενώ και οι δασικές πυρκαγιές κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορούν να προκληθούν εξαιτίας των ανεξέλεγκτων αποθέσεων. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις που ανά περίπτωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε.
Ποια είναι η ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε. και τι προσφέρει ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ);
Η ΑΝΑΕΚΚ ΑΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ, εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Πρόκειται για φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2014 με εμβέλεια αρχικά την Ανατολική Αττική. Η εταιρεία μας στοχεύει στην κάλυψη του συνόλου της Επικράτειας και προς το σκοπό αυτό προωθεί τη σταδιακή αύξηση της γεωγραφικής του εμβέλειας και κατ’ επέκταση την αύξηση τόσο των συνεργαζόμενων με αυτό διαχειριστών, όσο και των διαχειριζόμενων ποσοτήτων ΑΕΚΚ, προς επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων. Μέχρι σήμερα η ΑΝΑΕΚΚ δραστηριοποιείται σε 28 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας (πληθυσμιακή κάλυψη 60%). Επιπλέον ο φορέας μας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πολιτείας και των δημόσιων ή ιδιωτικών φυσικών ή νομικών προσώπων για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ.
Πώς υποστηρίζει η ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε. τους μηχανικούς, εργολάβους και εργολήπτες όσον αφορά στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ;
Σε όλα τα στάδια της κατασκευαστικής δραστηριότητας τα απόβλητα που προκύπτουν μπορούν να ανακυκλωθούν σχεδόν στο σύνολό τους. Σκοπός της ΑΝΑΕΚΚ είναι να ενημερώνει, οργανώνει και συντονίζει τους εμπλεκόμενους σε οποιαδήποτε κατασκευαστική εργασία για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ και την ανακύκλωσή τους, με στόχο την αξιοποίηση των υλικών και την επαναπροώθησή τους στο ρεύμα της αγοράς. Μέσω της δραστηριότητάς μας προωθούνται πρακτικές οι οποίες οδηγούν, αφενός στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργασιών κατεδάφισης και κατασκευής, αφετέρου στη μείωση του κόστους διαχείρισης των υλικών. Εξασφαλίζεται έτσι η βέλτιστη περιβαλλοντικά διαχείριση των ΑΕΚΚ και τα έργα εφοδιάζονται με την απαραίτητη Βεβαίωση Παραλαβής, που χορηγείται αποκλειστικά από εγκεκριμένο ΣΣΕΔ, προκειμένου να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ) από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε.
Σε μια εποχή που η αειφορία συνιστά στρατηγικό επιχειρηματικό στόχο, με ποιες δράσεις προωθείτε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;
Η ΑΝΑΕΚΚ διαγράφοντας μια πορεία εξέλιξης στην εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ και ενεργώντας με γνώμονα την ενίσχυση και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παράλληλα μέσα από χορηγίες γίνεται αρωγός σε ανάλογες προσπάθειες που έχουν στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγική οικονομία πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.