Η ABB παρουσιάζει τη λύση διαχείρισης ενέργειας ABB AbilityOPTIMAX® για τη βιομηχανία νερού και αποβλήτων προκειμένου να εντοπίζει περιττές απώλειες ενέργειας μέσα στις εγκαταστάσεις. Μέσω συντονισμένου ελέγχου και επιτήρησης του εγκατεστημένου  εξοπλισμού, το ψηφιακό εργαλείο βελτιστοποίησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης και του κόστους ενέργειας. 
Καθώς η επεξεργασία αποβλήτων νερού καταναλώνει1 έως και τρία τοις εκατό της συνολικής ενέργειας παγκοσμίως2 και επιβαρύνει, με πάνω από 1,5% τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, το OPTIMAX για νερό και απόβλητα αναπτύχθηκε για να επιτρέπει στους χειριστές των εγκαταστάσεων να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων. Επίσης, η σταδιακή, μέσω βημάτων, διαδικασία βελτιστοποίησης μειώνει τη χρήση χημικών βελτιώνοντας την ποιότητα και την βιωσιμότητα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. 
Το OPTIMAX εφαρμόζει αδιάλειπτη παρακολούθηση και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο για να διαχειριστεί τους διάφορους διαθέσιμους τύπους ενέργειας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας επεξεργασίας  επιτυγχάνοντας τις βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας. Οι χειριστές μπορούν να αναλύσουν τις επιμέρους χρήσεις ενέργειας για να εντοπίσουν τομείς βελτίωσης και να αναδείξουν το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας και ευέλικτης διαχείρισης σε όλη τα τμήματα της εγκατάστασης.
Σε ένα πιλοτικό έργο επεξεργασίας αποβλήτων νερού, μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη Schwarzenbruck Γερμανίας, η τεχνολογία της ABB διευκόλυνε τη δικτύωση, τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση των υπαρχόντων επιλογών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Το εργοστάσιο κατάφερε να παράγει τόσο ηλεκτρική ενέργεια ετησίως όσο και αυτή που κατανάλωνε, χρησιμοποιώντας ενέργεια από βιοαέριο, φωτοβολταϊκά πάνελ και μια υδροηλεκτρική εγκατάσταση. Αυτό βοήθησε στη μείωση των εκπομπών CO₂ κατά σχεδόν 300 τόνους ετησίως.3
Η πρόγνωση βελτιστοποίησης, τριών βημάτων, ενσωματώνει τα αυθημερόν και εκ των προτέρων προγράμματα λειτουργίας του ελεγχόμενο εξοπλισμό, τα οποία βασίζονται στις προβλέψεις των ενεργειακών φορτίων και των τιμών αγοράς, που ενημερώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, οι χειριστές μπορούν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων ώστε να εμπορεύονται ανταγωνιστικά μέσα στο δίκτυο ενέργειας, αναπτύσσοντας έναν συνολικό σχεδιασμό αξιοποίησης της, με βάση την διαθεσιμότητα της ιδιωτικά παραγόμενης ενέργειας έναντι της ζήτησης των εγκαταστάσεων, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τα κόστη της.
Η λειτουργεία της επιτήρησης και των παραγόμενων αναφορών μορφοποιεί τα δεδομένα σε οικονομικά μεγέθη, μειώνει τον χρόνο αναφορών κατά το μισό, ενώ βοηθάει επίσης στη συμμόρφωση με νομικές απαιτήσεις όπως το ISO50001.
«Με την αυξανόμενη έμφαση στη βιωσιμότητα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων νερού, καθίσταται κρίσιμη η διαφάνεια της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών σας», δήλωσε ο Sleman Saliba, Global Product Manager Energy Management of ABB Energy Industries. «Όταν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, τα απόβλητα νερού έχουν τεράστιο δυναμικό να βοηθήσουν στην επίλυση της παγκόσμιας έλλειψης νερού, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατόν την υψηλότερη απόδοση και τα βέλτιστα περιβαλλοντικά πρότυπα».
Το Έγγραφο Εξίσωσης Ενεργειακής Μετάβασης4 της ABB ανέλυσε πώς η καλύτερη χρήση των αποβλήτων νερού θα μπορούσε να ανακουφίσει την πίεση στους πόρους νερού μέσω της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης αυτοματισμού και ψηφιακών τεχνολογιών και έδειξε πώς οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων νερού θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 2.000 τόνους ετησίως.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία πιο βιώσιμων εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και αποβλήτων περιηγηθείτε εδώ: Optimax – ABB Energy Industries

1 https://iwa-network.org/learn/circular-economy-tapping-the-power-of-wastewater/
2
 https://www.nature.com/articles/s41893-018-0187-9
3
 https://www.kzv-schwarzachgruppe.de/klaeranlagenerweiterung-erneuerung.html
4
 https://new.abb.com/process-automation/energy-industries/energy-transition/wastewater