Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και της επέκτασης του ΧΥΤΥ Π.Ε. Λάρισας, που οδηγεί σε δραστική μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 49,6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έργο πλήρως χρηματοδοτούμενο από  πόρους τους ΕΣΠΑ -όπως εκείνο που ξεκίνησε στα Τρίκαλα- το οποίο δεν γίνεται με συμμετοχή ιδιωτών (ΣΔΙΤ).
Επιπλέον διαθέτει τη χαμηλότερη πανελλαδικά τιμή εισόδου «gate fee» 37 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων και περιλαμβάνει έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο αποφέρει στον Φορέα Διαχείρισης ΦΟΣΔΑ ν. Λάρισας  ετήσια έσοδα της τάξης των 500.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρειας Θεσσαλίας και φορέας λειτουργίας ο ΦΟΣΔΑ ν. Λάρισας.
Στοιχεία του έργου
Οι παρεμβάσεις χωροθετούνται εντός του αδειοδοτημένου χώρου των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που βρίσκεται στην περιοχή «Νταουσλάρ», θέση «Βροντερό» της Τοπικής Κοινότητας Παραποτάμου, Δημοτικής Ενότητας Μακρυχωρίου, του Δήμου Τεμπών, σε απόσταση περίπου 15,7 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Λάρισας και περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού Μικρόλιθος.  
Περιλαμβάνει:  
  1. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Π.Ε. Λάρισας, για την εξυπηρέτηση της Διαχειριστικής Ενότητας Π.Ε. Λάρισας. Αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Π.Ε. Λάρισας η οποία θα επεξεργάζεται 61.479 tn/έτος υπολειμματικά σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα(ΑΣΑ) από το σύνολο των Δήμων της Π.Ε Λάρισας και παράλληλα θα δέχεται 12.600 tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα με Διαλογή στην Πηγή από τους Δήμους Λάρισας, Αγιάς, Τεμπών και Τυρνάβου. Στη μονάδα γίνεται η επεξεργασία των συμμείκτων απορριμμάτων προς ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και η βιολογική επεξεργασία του οργανικού των συμμείκτων με αναερόβια χώνευση τους προς παραγωγή βιοαερίου και αερόβια επεξεργασία του χωνέματος για παραγωγή κοµπόστ τύπου Α. Επιπλέον, στη μονάδα γίνεται η επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που συλλέγονται με διαλογή στην πηγή. Η επεξεργασία του προδιαλεγμένου οργανικού γίνεται με αναερόβια χώνευση τους και κομποστοποίηση του χωνέματος προς παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας.
  2. Επέκταση ΧΥΤ Π.Ε. Λάρισας ως ΧΥΤΥ, για την ταφή των υπολειμμάτων επεξεργασίας της ΜΕΑ Π.Ε. Λάρισας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ. Αφορά στην κατασκευή της Επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της Π.Ε. Λάρισας με την κατασκευή του 1ου κυττάρου της κυψέλης 5 και την κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων υποδομής. Το 1ο κύτταρο της Κυψέλης 5 του ΧΥΤΥ θα έχει χωρητικότητα περίπου 526.300 m³. Στον ΧΥΤΥ θα οδηγείται το υπόλειμμα από την επεξεργασία των υπολειμματικών σύμμεικτων ΑΣΑ των Δήμων της Π.Ε Λάρισας που θα λαμβάνει χώρα στην ΜΕΑ της Λάρισας.
  3. Συνδέσεις με δίκτυα Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ).
Οφέλη
Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και η επέκταση του ΧΥΤΥ, θα λύσουν το πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων (επεξεργασίας και τελικής διάθεσης) στην Π.Ε. Λάρισας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν ώστε να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Οι στόχοι του έργου αφορούν στη μείωση του προς υγειονομική ταφή ρεύματος απορριμμάτων, και κατ’ επέκταση στην αύξηση της διάρκειας ζωής του ΧΥΤΥ, στην ανάκτηση υλικών που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικά στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Στηρίζουμε την κοινωνία, αγαπάμε το περιβάλλον. Με συνεργασίες, οδηγούμαστε σε ενέργειες που μας πάνε  όλους μαζί μπροστά, με πυξίδα τις  αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης,  με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον, με διαρκή  μέριμνα για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ν. Λάρισας, κ. Απόστολο Καλογιάννη, τον τέως πρόεδρο, κ. Αντώνη Γκουντάρα και  τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Θανάση Νασιακόπουλο, κ. Γιάννη Κόκουρα, κ. Μάκη Εσκίογλου, κ. Νίκο Γάτσα, κ. Γιώργο Μανώλη με τους οποίους συνεργαστήκαμε στενά και φτάσαμε σε αποτέλεσμα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο δημόσιο έργο διαχείρισης απορριμμάτων, με 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη, έργο με θετικό κοινωνικό και  περιβαλλοντικό αποτύπωμα,   που αφήνει πίσω του μέλλον», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.