Με θέμα τη ΛΑΡΚΟ συνεδριάζει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εγκρίνει τα σχέδια συμφωνιών μετόχων, τα οποία στη συνέχεια θα αναρτηθούν στο Virtual Data Room προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ορίσει σε περίπου 30 ημέρες από σήμερα, την ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές του διαγωνισμού. Ως γνωστόν ο διαγωνισμός που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, δηλαδή το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα μεταλλεία στη Λάρυμνα και το Λούτσι καθώς  και άλλα περιουσιακά ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο δεύτερος διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή, οποίος διαθέτει τα μεταλλεία της Καστοριάς, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας μαζί με τον εξοπλισμό τους.
Οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν παράλληλα το Νοέμβριο του 2020 και περιλαμβάνουν την λεγόμενη ρήτρα shoot out (εκατέρωθεν πλειοδοσίας) σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί. 
Στο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον έξι επενδυτές, ωστόσο ενεργό ενδιαφέρον συνεχίζουν να διατηρούν τρεις. Πρόκειται για τις εταιρείες Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την AD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK. Αντίθετα από το διαγωνισμό έχουν αποχωρήσει οι Trafigura Group, Solway Investment και Tharisa.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr