Η Γερμανία θα εφαρμόσει γρήγορα πλαφόν στην τιμή του ρεύματος για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο εξετάζει επίσης τρόπους για να μειώσει τις τιμές θέρμανσης και φυσικού αερίου.
«Θα το προχωρήσουμε τώρα με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μπορούμε να ανακουφίσουμε το βάρος των καταναλωτών καθώς και των εταιρειών όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σολτς σε ομιλία του σε συνέδριο της ένωσης εργοδοτών BDA στο Βερολίνο.
«Πρέπει να αλλάξουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά ως αγορά και να μην παράγει υψηλό κόστος με τρόπο που δεν δικαιολογείται από την παραγωγή», είπε. «Θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για την αγορά θέρμανσης και φυσικού αερίου – αυτό είναι φυσικά μια διαφορετική πρόκληση».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Σολτς άφησε να εννοηθεί, ωστόσο, ότι ένα γενικό ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη προσφορά από την παγκόσμια αγορά.
«Για το φυσικό αέριο, για παράδειγμα, μιλάμε για προμήθειες από τη φιλική Νορβηγία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, μας προμηθεύουν και χρεώνουν τιμές για αυτό», πρόσθεσε ο Σολτς.
«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να μειώσουμε αυτές τις τιμές από την πηγή και να τις κάνουμε ανταγωνιστικές και προσιτές ξανά για τη γερμανική βιομηχανία», δήλωσε ο καγκελάριος. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συζητήσει πιθανά εργαλεία με ειδικούς από τη βιομηχανία, τα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια.
Εγγυήσεις δανείων €67 δισ. σε προβληματικές ενεργειακές εταιρείες
Η Γερμανία πρόκειται να χρησιμοποιήσει ένα Ταμείο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χτύπημα από την πανδημία για να παράσχει εγγυήσεις δανείων σε προβληματικές εταιρείες ενέργειας, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το σχέδιο.
H κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα επιβλέπει τον μηχανισμό και ο όγκος των διαθέσιμων εγγυήσεων δανείων θα είναι περίπου 67 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε το άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες.
Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς θα εγκρίνει το σχέδιο σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, πρόσθεσε το πρόσωπο. Το σχέδιο εγγυήσεων δανείων αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Handelsblatt.
Η ενεργειακή κρίση ρίχνει κι άλλο το οικονομικό κλίμα
Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) την Τρίτη.
Ο δείκτης κλίματος υποχώρησε 6,6 μονάδες από τον Αύγουστο στις -61,9 μονάδες, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για περίπου -52,1 μονάδες. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -60,7 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,8 μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο.
Ο δείκτης της τρέχουσας κατάστασης υποχώρησε κατά 12,9 μονάδες, στις -60,5 μονάδες για τη Γερμανία, ενώ βυθίστηκε 16,9 μονάδες, στις -58,9 μονάδες στην ευρωζώνη.
«Μαζί με την πιο αρνητική αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, οι προοπτικές για τους επόμενους έξι μήνες επιδεινώθηκαν περαιτέρω. Η προοπτική ελλείψεων ενέργειας το χειμώνα έκανε τις προσδοκίες ακόμη πιο αρνητικές για μεγάλα τμήματα της γερμανικής βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.
Στο 8,8% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία τον Αύγουστο επιβεβαίωσε την προκαταρκτική μέτρηση 7,9%, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Destatis την Τρίτη. Η μηνιαία μεταβολή επιβεβαιώθηκε στο 0,3%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, σε ετήσια βάση επιβεβαιώθηκε επίσης στο 8,8%. Η εναρμονισμένη μηνιαία μεταβολή διαμορφώθηκε στο 0,4%.
Αν και δεν υπήρξαν αλλαγές στα αρχικά στοιχεία τον περασμένο μήνα, οι αγορές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί ξανά τον Σεπτέμβριο, αφού οι κρατικές επιδοτήσεις έληξαν στις 31 Αυγούστου.

Γράφει η Λία Δεληγιάννη – Πηγή: euro2day.gr