Την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή της κυβέρνησης να υποβάλει αίτημα στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την 3ετή παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας.

Μια μέρα μετά ο Όμιλος Μυτιληναίος ανακοίνωνε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με την εγκατάσταση ενός δεύτερου εργοστασίου αλουμίνας αλλά και την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της ΑτΕ στα Άσπρα Σπίτια.

Οι επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα δημιουργήσουν πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας. Η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Και αυτό γιατί η παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας που θα εξασφαλίσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνθήκες μειωμένου ενεργειακού κόστους για τους μεγάλους καταναλωτές, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της ενεργοβόρου μεταποίησης.

Η διακοψιμότητα είναι η αμειβόμενη υπηρεσία που παρέχεται από μεγάλες βιομηχανίες στο διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος μέσω της οποίας διακόπτεται η κατανάλωση ενέργειας των εργοστασίων σε περιόδους που διαπιστώνεται έλλειμμα ενέργειας. Το μέτρο μάλιστα όχι μόνο βοήθησε στην μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μεγάλες βιομηχανίες αλλά ταυτόχρονα ενίσχυσε καθοριστικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας κατά την ενεργειακή κρίση του περασμένου Δεκεμβρίου και συνετέλεσε στο να μην βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι.

Η ισχύς του μέτρου λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο και η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τριετή παράτασή του, δίνει σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας το σύνθημα ότι οι συνθήκες χαμηλού ενεργειακού κόστους που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια θα διαφυλαχθούν.

Το μήνυμα αυτό αναμένεται να ξεκλειδώσει σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις και σχέδια για αύξηση γραμμών παραγωγής και δημιουργία νέων εργοστασίων που βρίσκονται βρίσκονται στα συρτάρια των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων της χώρας. Η περίπτωση του ομίλου Μυτιληναίου και της Αλουμίνιον μπορεί να αποδειχθεί μόνο η αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλοι όμιλοι εξετάζουν σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της χαλυβουργίας, του αλουμινίου και σε άλλους σημαντικούς κλάδους της εξαγωγικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Δηλαδή η έγκριση της παράτασης του μέτρου της διακοψιμότητας ενδέχεται να αποτελέσει τον καταλύτη για την οριστικοποίηση και άλλων σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων για τον βιομηχανικό κλάδο.


Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr