H ύπαρξη σύγχρονων και αποτελεσματικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την προστασία της δημόσιας υγείας και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές. Ιδιαίτερα σε κτίρια γραφείων και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα του αστικού ιστού, είναι πολύ σημαντική η αδιάλειπτη λειτουργία των συστημάτων άντλησης λυμάτων.
Παράλληλα, μία παγκόσμια πρόκληση της εποχής είναι η κλιματική αλλαγή λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού συμβάλλει η προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνδέεται άμεσα με την σωστή χρήση των φυσικών πόρων και την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία τελικά επιτυγχάνεται με την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την μείωση της κατανάλωσης σε κάθε επίπεδο.
Η Wilo, ως πρωτοπόρος στον τομέα άντλησης λυμάτων αλλά και στην βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, προσφέρει αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.
Αντλιοστάσιο EMUPORT σε υπόγεια εγκατάσταση | Πηγή φωτογραφίας: Wilo Hellas
Προκλήσεις στην άντληση ακαθάρτων σε κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα
Σε κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα, η διαχείριση λυμάτων περιλαμβάνει ιδιαίτερες προκλήσεις. Αρχικά, η υψηλή περιεκτικότητα στερεών υλών, σε συνδυασμό με την ανομοιόμορφη ροή λυμάτων με σημαντικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και του έτους, θέτουν υψηλές απαιτήσεις στα αντλιοστάσια ακαθάρτων. Υπάρχει απαίτηση για αδιάλειπτη λειτουργία των αντλιοστασίων, καθώς μία πιθανή διακοπή μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργικότητα όλου του κτιρίου.
Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χημικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά και λοιπά καθαριστικά, τα λύματα σε γραφεία και εμπορικά κέντρα δύναται να είναι πιο επιθετικά προκαλώντας μελλοντικά διάβρωση σε υλικά όπως το σκυρόδεμα. Ακόμη, συχνά η εγκατάσταση αντλιοστασίων σε κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα πρέπει να γίνει σε εσωτερικούς και περιορισμένους χώρους. Τέλος, τα αντλιοστάσια θα πρέπει να έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση με σκοπό και το μειωμένο λειτουργικό κόστος για το χρήστη.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα αντλιοστασίων ακαθάρτων
Τα εγκατεστημένα αντλητικά συστήματα σε ένα κτίριο ευθύνονται για ένα σημαντικό μέρος της ενεργειακής κατανάλωσης που αφορά τη συλλογή και μεταφορά λυμάτων. Η εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις συλλογής και μεταφοράς λυμάτων αποτελεί κρίσιμο στόχο, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μέσω υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογιών.
Η ενεργειακή κατανάλωση των φυγοκεντρικών αντλιών μπορεί να μειωθεί σημαντικά μέσω του βελτιωμένου σχεδιασμού και ελέγχου του συστήματος άντλησης, της σωστής διαστασιολόγησης των αντλιών, της επιλογής ενεργειακά αποδοτικών αντλιών, και της σωστής εγκατάστασης και συντήρησης. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η επιλογή ενός ενεργειακά αποδοτικού συστήματος επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιήσει κινητήρα μικρότερης ισχύος, το οποίο θα επιφέρει και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Αντλιοστάσιο EMUPORT τοποθετημένο εντός κτιρίου | Πηγή φωτογραφίας: Wilo Hellas
Τα προκατασκευασμένα αντλιοστάσια ακαθάρτων της σειράς EMUport της Wilo προσφέρουν μία αξιόπιστη και ευέλικτη λύση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την διαχείριση λυμάτων σε κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα.
Συγκεκριμένα:
Το σύστημα προσυγκράτησης στερεών σε συνδυασμό με ανθεκτικές αντλίες είναι σχεδιασμένο για να ανταπεξέρχεται σε υψηλή περιεκτικότητα στερεών, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη λειτουργία χωρίς εμφράξεις, ακόμη και σε περιπτώσεις με ανομοιογένεια στερεών υλικών που εισέρχονται εντός του αντλιοστασίου.
Τα αντλιοστάσια EMUport, κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά, προσφέρουν μακροχρόνια λειτουργία και αξιοπιστία. Το περίβλημα κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας είναι ανθεκτικό απέναντι σε διαβρωτικές χημικές ουσίες όπως καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.λπ..
Τα αντλιοστάσια EMUport χαρακτηρίζονται και από εξαιρετική αντοχή. Συγκεκριμένα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ζωής λόγω του συνθετικού υλικού κατασκευής του.
Το πολυαιθυλένιο είναι ένα λιπόφοβο υλικό με αποτέλεσμα να αποτρέπονται επικαθίσεις από λίπη εντός των αντλιοστασίων, που συναντώνται σε κτιριακές εφαρμογές.
Είναι φιλικά στον χρήστη, καθώς έχουν απλή και γρήγορη εγκατάσταση-συντήρηση. Είναι εύκολα επισκέψιμα με απλή πρόσβαση στα εσωτερικά μέρη, και διαθέτουν εύχρηστο σύστημα ελέγχου.
Μπορούν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό του κτιρίου και η εξαιρετικά συμπαγής σχεδίαση είναι ιδανική για εγκατάσταση σε περιορισμένους χώρους.
⇒ Τo σύστημα προσυγκράτησης στερεών προσφέρει δύο πλεονεκτήματα. Αφενός εξασφαλίζει την πλήρη αποφυγή των εμφράξεων της αντλίας. Αφετέρου εξοικονομείται ενέργεια, καθώς επιτρέπει να μειωθεί το ελεύθερο πέρασμα των αντλιών, αυξάνοντας τον υδραυλικό βαθμό απόδοσης των αντλιών. Έτσι, οι αντλίες που τοποθετούνται έχουν κινητήρες με μικρότερη ισχύ συγκρινόμενες με τις αντλίες λυμάτων σε παραδοσιακά συστήματα, που απαιτούν μεγάλες διατομές για την υποδοχή και μεταφορά των στερεών.
Το σύστημα προσυγκράτησης στερεών του EMUport CORE | Πηγή φωτογραφίας: Wilo Hellas

 

Αποτελεί εύκολη και οικονομικά αποδοτική αντικατάσταση υφιστάμενων συμβατικών αντλιοστασίων.
Περιλαμβάνει απόλυτη ευελιξία σχεδιασμού με πλήθος επιλογών σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε εφαρμογής.
Είναι σύμφωνο με όλα τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας. Παρέχει απόλυτη στεγανότητα, πλεονέκτημα πολύ σημαντικό όταν τοποθετείται εντός κτιρίου.
Παρέχει εξαιρετική αισθητική προσαρμογή στον περιβάλλοντα χώρο.
Η κατασκευή αντλιοστασίων και αντλιών από τον ίδιο κατασκευαστικό οίκο, τη Wilo, αποτελεί επιπλέον ευκολία για τον τελικό χρήστη.
Το αντλιοστάσιο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα, έτοιμο προς εγκατάσταση. Περιλαμβάνει τον απαραίτητο ηλεκτρικό αυτοματισμό, καθώς και όλες τις ειδικές υδραυλικές διατάξεις. Η εγκατάστασή του είναι απλή και δεν απαιτεί την κατασκευή φρεατίου. Μετά πραγματοποιούνται οι απαραίτητες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές συνδέσεις εξωτερικά, με το αντλιοστάσιο και είναι έτοιμο προς λειτουργία.
Εμπορικό κέντρο| Πηγή φωτογραφίας: Wilo Hellas
Η επιλογή προκατασκευασμένων αντλιοστασίων με υψηλή ενεργειακή απόδοση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τα σύγχρονα προκατασκευασμένα αντλιοστάσια της σειράς EMUport της Wilo, ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής, εξασφαλίζοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Παράλληλα, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν, αποτελούν ιδανική λύση για κτιριακές εφαρμογές όπως γραφεία και εμπορικά κέντρα.

Άρθρο της Δάφνης Κοντέλλη | Διπλ. Χημικού Μηχανικού | Τμήμα Υποστήριξης Πωλήσεων της εταιρείας Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ