Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για βασικά διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών της ΕΕ αξίας έως 850 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η πρόσκληση, η οποία διοργανώνεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), είναι ανοικτή σε έργα που περιλαμβάνονται στον πρόσφατα εγκεκριμένο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI), τον πρώτο κατάλογο που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού ΔΕΔ-Ε. Αυτό σημαίνει ότι νέες κατηγορίες έργων, όπως τα υπεράκτια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα υδρογόνου, θα είναι επιλέξιμες για στήριξη για πρώτη φορά.
Η σημερινή πρόσκληση, η οποία καθορίζεται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την ενέργεια (CEF Energy), προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης συγχρηματοδοτούμενων επιχορηγήσεων συνολικής αξίας έως 850 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η πρόσκληση αφορά προτάσεις χρηματοδότησης για μελέτες και κατασκευαστικά έργα και θα είναι ανοικτή έως τις 22 Οκτωβρίου 2024 (17.00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης).
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Για τις 14 Μαΐου 2024 (απόγευμα) διοργανώθηκε διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης για τον ΜΣΕ «Ενέργεια» με σκοπό την παρουσίαση της πρόσκλησης, την επεξήγηση του πλαισίου πολιτικής της και την ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης.
Ιστορικό
Τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) είναι βασικά διασυνοριακά έργα υποδομών που συνδέουν ή επηρεάζουν σημαντικά τα ενεργειακά συστήματα 2 ή περισσότερων χωρών της ΕΕ, ενώ τα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) συνδέουν ενεργειακές υποδομές 1 ή περισσότερων χωρών με γειτονικές χώρες —και θεσπίστηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού ΔΕΔ-Ε. Εστιάζοντας στις διασυνοριακές συνδέσεις, τα ΕΚΕ και οι ΕΑΕ είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα, τη διαφύλαξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και τη βελτίωση της ολοκλήρωσης της αγοράς.
Τα έργα που επιλέγονται ως ΕΚΕ/ΕΦΕ μπορούν αυτομάτως να επωφεληθούν από πολλά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τον κανονισμό για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε), συμπεριλαμβανομένης της ταχείας χορήγησης αδειών και της βελτιωμένης κανονιστικής μεταχείρισης. Οι φορείς υλοποίησης έργων είναι επίσης επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδοτική στήριξη για προπαρασκευαστικές μελέτες και/ή κατασκευαστικές εργασίες στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος ΜΣΕ.
Ο CEF Energy έχει προϋπολογισμό επιχορήγησης ύψους 5,88 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και συστάθηκε αρχικά για την υποστήριξη μελετών και κατασκευαστικών εργασιών ΕΚΕ στους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των έξυπνων δικτύων και των δικτύων CO₂. Ο αναθεωρημένος κανονισμός ΔΕΔ-Ε επικαιροποίησε τους κανόνες σύμφωνα με το θεματολόγιο της Επιτροπής για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ενώ τα έργα ορυκτών καυσίμων έχουν αποκλειστεί κατ’ αρχήν από την επιλεξιμότητα για καθεστώς ΕΚΕ/ΕΦΕ και ΔΣΕ-Ενέργεια, νέα είδη έργων, όπως τα υπεράκτια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα υδρογόνου, έχουν καταστεί επιλέξιμα.
Αυτός ο πρώτος κατάλογος στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού ΔΕΔ-Ε αποτελεί συνέχεια 5 καταλόγων ΕΚΕ που εγκρίθηκαν κάθε δεύτερο έτος από το 2013 στο πλαίσιο του προηγούμενου κανονισμού ΔΕΔ-Ε.