Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, εντείνοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την οικονομία.
Το τελευταίο διήμερο μάλιστα καταγράφεται εκ νέου σημαντική αύξηση στις βασικές συνιστώσες της κρίσης, δηλαδή στις τιμές του φυσικού αερίου και τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές του ρεύματος. Έτσι η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία στα τέλη Νοεμβρίου είχε μειωθεί στα επίπεδα των 85 ευρώ/MWh, έχει εκ νέου ξεπεράσει τα 100 ευρώ/MWh.
Την ίδια στιγμή, τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι φτάνοντας ακόμη και τα 90 ευρώ/ τόνος, τιμή που καταγράφηκε για πρώτη φορά χθες και συνιστά νέο ρεκόρ. Οι τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων επηρεάζουν καθοριστικά τις τιμές χονδρικής στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα 200 ευρώ/MWh με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία (270,25 ευρώ/MWh), ενώ ακολουθούν Ιταλία (256,32 ευρώ/MWh), Γαλλία (247,19 ευρώ/MWh), Σερβία (246,45χ ευρώ/MWh), Κροατία και Σλοβενία (244,25 ευρώ/MWh).
Στην Ελλάδα για σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 231,83 ευρώ/MWh, ενώ μέχρι στιγμής στον Δεκέμβριο η μέση τιμή είναι στα 226,99 ευρώ/MWh, έχοντας υποχωρήσει λίγο από τα υψηλά του Νοεμβρίου.
Νέα μέτρα
Το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές ενέργειας εντείνεται αντί να καταγράφονται τάσεις αποκλιμάκωσης, επιβεβαιώνει για την ώρα τις εκτιμήσεις που θέλουν την αγορά να εξομαλύνεται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα περάσουν έναν δύσκολο χειμώνα, κατά τον οποίο τα ενεργειακά κόστη θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά της ανησυχίας, είναι και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή, αναστέλλονται για τους καταναλωτές φυσικού αερίου οι χρεώσεις χρήσης ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Τα ποσά αυτά οι προμηθευτές θα πρέπει να τα επιμερίσουν σε 4 ισόποσες δόσεις από τον Απρίλιο του 2022. Αντίστοιχη διευκόλυνση προβλέπεται και για τους παρόχους φυσικού αερίου, που σύμφωνα με τη διάταξη θα μπορούν να καταβάλουν τις χρεώσεις προς τους διαχειριστές σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις που δε θα πληρώσουν οι οικιακοί πελάτες.
Τέλος, ο Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ώστε οι χρεώσεις ΥΚΩ που έχουν ανασταλεί για τη βιομηχανία και τους αγρότες να μην χρεωθούν καθόλου.
Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του λογαριασμού των ΥΚΩ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πλεονασματικός και αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr