Η φινλανδική Fortum και η βρετανική RollsRoyce SMR θα διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες για να αναπτύξουν μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMR) στη Φινλανδία και τη Σουηδία, αναφέρει η Fortum σε σημερινή ανακοίνωση.
Πέρυσι η Fortum άρχισε μια διετή μελέτη για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων καθώς και συμβατικών μεγάλων αντιδραστήρων στη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ συνεργάζεται επίσης με τη γαλλική EDF, τη σουηδική Karnfull Next και τη φινλανδική Helen, εκτός από τη Rolls-Royce SMR.
«Οποιαδήποτε ενδεχόμενη επενδυτική απόφαση θα ληφθεί σε μετέπειτα στάδιο», ανακοίνωσε η Fortum.
Η τεχνολογία SMR κερδίζει ενδιαφέρον καθώς χώρες επιδιώκουν να επεκτείνουν την ευέλικτη παραγωγή ενέργειας χαμηλού άνθρακα για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικό, ενώ τα μεγάλης κλίμακας πυρηνικά προγράμματα με τεράστια προκαταβολικά κόστη δυσκολεύονται να προσελκύσουν επενδύσεις.
Η Rolls-Royce αναπτύσσει ενδεχόμενες τοποθεσίες για μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση έχει προκηρύξει διαγωνισμό για χρηματοδότηση.
Στη Σκανδιναβία, η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευάσει δύο SMR σε υφιστάμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις.