Σε ιδιαίτερα χαμηλα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι προσφορές στον τελευταίο διαγωνισμό φωτοβολταϊκών της Πορτογαλίας, που διενεργήθηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, το PV-Magazine αναφέρει ότι τμήματα της προσφερόμενης ισχύος των 1,4 γιγαβάτ αποδόθηκαν έναντι τιμών κοντά στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ενδεικτικό της πτωτικής τάσης των τιμών που διαμορφώθηκαν, το γεγονός ότι πέρασε προσφορά μόλις 14,76 ευρώ, κάτι που συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Ζοάο Γκαλάμπα.
Το όριο που είχε συμφωνηθεί ήταν στα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το προηγούμενο χαμηλό που είχε σημειωθεί στη συγκεκριμένη αγορά, ανερχόταν στα 27 ευρώ
Παράλληλα, η πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios ανέφερε ότι η Iberdrola κέρδισε επτά από τις 24 διαθέσιμες άδειες, με την γαλλική Akuo να εξασφαλίζει 370 μεγαβάτ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μπορούσαν να υποβάλουν δύο είδη προσφορών, ήτοι, μια σταθερή, κάτω από τα 45 ευρώ, ή μια μεταβλητή, η οποία περιλαμβάνει απαίτηση αποζημίωσης για το σύστημα, με βάση τις τιμές στη φυσική αγορά ηλεκτρισμού. Όταν η τιμή είναι υψηλότερη από εκείνη της αγοράς, τότε το κράτος καταβάλει τη διαφορά, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τη διαφορά πληρώνει η εταιρεία.