Το «πράσινο» φως για την κατασκευή της πρώτης πλωτής πυρηνικής μονάδας παραγωγής ενέργειας (floating nuclear power plant – FNPP), έδωσε η ρωσική εποπτική αρχή για τις κατασκευές, Glavgosexpertiza, σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018.
Η πλωτή πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας Akademik Lomonosov θα κατασκευαστεί στην πόλη Pevek του ρωσικού βορρά και σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2019. Η FNPP είναι σχεδιασμένη για την παραγωγή και διοχέτευση θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαλάτωση θαλασσινού νερού.
Το εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με δύο αντιδραστήρες που μπορούν να παράγουν έως και 70 MW ηλεκτρικής ενέργειας και 50 Gcal θερμότητας σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Αυτά τα ποσά ενέργειας επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 100.000 ατόμων, αναφέρει σε δήλωσή της η εταιρεία.
Η μονάδα Akademik Lomonosov θα αντικαταστήσει τον γηρασμένο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Bilibinskaya, ο οποίος σήμερα παράγει έως και το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στο απομονωμένο δίκτυο Chaun- Bilibinskaya. Η FNPP είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί για περίπου σαράντα χρόνια. Η Rosenergoatom Concern JSC, θυγατρική της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Rosatom, θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου.