Αλλαγές στους κώδικες που ρυθμίζουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προτάσσονται οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που παρέχουν Τηλεθέρμανση, έναντι άλλων λιγνιτικών μονάδων, ζήτησαν προχθες Τρίτη 2 Απριλίου 2019 από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) οι Δήμαρχοι Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η διακοπή μονάδων που τροφοδοτούν Τηλεθερμάνσεις λόγω χαμηλού φορτίου (χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας), με συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης, όπως έγινε κατ’ επανάληψη το προηγούμενο διάστημα με την Τηλεθέρμανση της περιοχής Αμυνταίου. Αντίστοιχο αίτημα τέθηκε και στη συνάντηση που ακολούθησε στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
«Αυτό το οποίο προσπαθήσαμε ήταν να εξηγήσουμε ότι οι μονάδες που τροφοδοτούν Τηλεθερμάνσεις είναι αναγκαιότητα, σωστό και δίκαιο να προτάσσονται στο σύστημα και να λειτουργούν ανεξάρτητα από τις τιμές που δίνει η ΔΕΗ, γιατί στην ουσία είναι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας», δήλωσε ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr».
Υπάρχουν, όμως, όπως σημείωσε, κάποιοι κανόνες οι οποίοι ορίζουν ποιες είναι αυτές οι μονάδες και πως θεωρούνται συμπαραγωγής. Ωστόσο, «συμφωνήσαμε όλοι να βρεθεί μια λύση -τουλάχιστον τις περιόδους λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης- να μπορούν να προτάσσονται οι λγνιτικές μονάδες συμπαραγωγής, αφού τεκμηριωθεί αυτό από την μεριά της ΔΕΗ με στοιχεία ότι μπορούν να χαρακτηριστούν μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, δηλαδή ότι η παραγόμενη θερμική ενέργεια είναι ικανή σε ισχύ να μπορεί να καλύψει το ποσοστό που χρειάζεται για να χαρακτηριστούν υψηλής απόδοσης».
Για το θέμα αυτό, να γίνει η πρόταξη των μονάδων που παρέχουν Τηλεθέρμανση, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο η λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων να εξαρτάται από τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, έγινε συζήτηση και με τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ, συμπλήρωσε ο κ. Ζαμανίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε μια διαδικασία να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό στο επόμενο διάστημα, για να αποφύγουμε καταστάσεις σαν αυτές με τον ΑΗΣ Αμυνταίου που δεν μπορούσε να λειτουργήσει η Τηλεθέρμανση».
Ο κ. Ζαμανίδης επισήμανε μάλιστα ότι και η ΡΑΕ αντιλαμβάνεται ότι το θέμα είναι πολιτικό και κοινωνικό, αλλά για να γίνει πράξη ζητά αυτή την τεχνική τεκμηρίωση, για να μπορούν να λειτουργούν οι μονάδες συμπαραγωγής, έστω και με χαμηλό φορτίο και να μπορούν να δίνουν τη θερμική ενέργεια που χρειάζονται οι Τηλεθερμάνσεις.

Πηγή: e-ptolemeos.gr