Η παγκόσμια οικονομία δεν θα φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, δηλαδή το στόχο του λεγόμενου NetZero, εάν δεν μπει τέλος στην αποψίλωση των δασών. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκστρατείας Race to Zero που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία ωθεί τις εταιρείες και τους επενδυτές να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Global Canopy, Science Based Targets και την Accountability Framework Initiative, αναφέρει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι οι εταιρείες που δεσμεύονται να εξαλείψουν τις εκπομπές έως το 2050 πρέπει να δράσουν επειγόντως για να εξαλείψουν την τροπική αποψίλωση των δασών στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Η κοπή δέντρων με στόχο την εκκαθάριση της γης για βοοειδή ή για την πώληση ξυλείας συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τόσο οι τράπεζες όσο και οι διαχειριστές κεφαλαίων ενισχύουν το πρόβλημα παρέχοντας τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η αποψίλωση των δασών. Η προστασία και η αποκατάσταση των δασών πιθανότατα θα οδηγήσει στο 18% των περικοπών που απαιτούνται έως το 2030 για να κρατηθεί ο κόσμος σε καλό δρόμο για την αποτροπή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η έκθεση.
«Οι εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν πιο εντατικά και πιο γρήγορα στην αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ως βασικό μέρος της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών τους για μηδενικές εκπομπές, εάν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες να εκπληρώσουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία στο μέγιστο 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο Nigel Topping, εμπειρογνώμονας και ακτιβιστής για το κλίμα στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής COP26.
Κεντρικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών είναι η αναζήτηση εταιρειών στους κλάδους ξυλείας και γεωργίας. Μαζί, αυτές οι επιχειρήσεις συμβάλλουν κατά 22% στις παγκόσμιες εκπομπές, οι μισές από τις οποίες προέρχονται από την αποψίλωση των δασών για τρόφιμα, φυτικές ίνες, ζωοτροφές και καύσιμα, σύμφωνα με την Topping.
Τα καλά νέα είναι ότι ένας αυξανόμενος αριθμός από αυτές τις εταιρείες έχουν δεσμευτεί να φτάσουν στο Net-Zero μέχρι το 2050 ή νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένου του 40% των εταιρειών που η Global Canopy θεωρεί ότι είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των τροπικών δασών. Πρόκειται για σχεδόν πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με μόλις πριν από δύο χρόνια.
Αφύπνιση, αλλά με αργούς ρυθμούς
Ωστόσο, η πρόοδος είναι αργή και πάνω από το 90% αυτών των εταιρειών ενδέχεται να κινδυνεύουν να μην πετύχουν τις δεσμεύσεις τους λόγω έλλειψης προόδου στην αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι επενδυτές αρχίζουν να αφυπνίζονται για τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των Aviva Plc και Storebrand Asset Management, που ενώνουν τις δυνάμεις τους δεσμευόμενες για την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους.
«Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια για τον ρόλο τους στην αποψίλωση των δασών. Και όσοι έχουν καθαρούς μηδενικούς στόχους δεν θα τους επιτύχουν εάν δεν αρχίσουν να λαμβάνουν άμεσα μέτρα για να αφαιρέσουν την αποψίλωση των δασών από τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις επενδύσεις τους», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής Niki Mardas, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Canopy.

Πηγή: newmoney.gr