Καθώς η περίοδος των εορτών πέρασε και οι δραστηριότητες επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς, οι τιμές του ρεύματος καταγράφουν εκ νέου ανοδική τροχιά, δημιουργώντας νέες πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Έτσι για σήμερα η τιμή χονδρική του ρεύματος στην κεντρική Ευρώπη κινείται στα επίπεδα των 240 έως 260 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία με 267,18 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 240,3 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με χθες.
Σημειώνεται ότι συνολικά ο μέσος όρος του Ιανουαρίου κινείται ανοδικά και στη χώρα μας φτάνει τα 196,19 ευρώ/MWh, όταν την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν χαμηλότερα στα 175 ευρώ/MWh.
Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα και από τα 102 ευρώ/MWh, χθες έπεσε στα 83 ευρώ/MWh.
Τι σημαίνουν αυτά για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιανουαρίου; Με το μέσο όρο της τιμής χονδρικής στα 196,19 ευρώ/MWh, η τιμή λιανικής που προκύπτει για ένα μέσο οικιακό λογαριασμό ρεύματος είναι στα 26 σεντς/KWh.
Η τιμή αυτή παραμένει χαμηλότερη τόσο από το Νοέμβριο όσο και από το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα το Νοέμβριο με μέση τιμή χονδρικής στα 228,87 ευρώ/MWh η τιμή λιανικής κυμάνθηκε στα 30 σεντς/KWh.
Τέλος το Δεκέμβριο με τη μέση τιμή χονδρικής στα 235,38 ευρώ/MWh, η τιμή λιανικής ξεπέρασε τα 31 σεντς/KWh, τιμή η οποία είναι και η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και η οποία θα φανεί στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος που θα λάβουν τα νοικοκυριά το επόμενο διάστημα.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr