Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέο κύμα καύσωνα, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ξηρασία ίσως επανέλθουν στο τραπέζι. Σύμφωνα με νέα έκθεση του WWF, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν κάνουν αρκετά προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στα βιώσιμα οικοσυστήματα γλυκών υδάτων.
Αντίθετα, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση τα κατηγορεί ότι χειροτερεύουν τα πράγματα, «συνεχίζοντας να πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδυναμώσει το μόνο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε», αναφέρεται στην έκθεση.
Η κακή διαχείριση των ποταμών, των λιμνών, των υγρότοπων και των υπόγειων υδάτων αποδυναμώνει τους υδάτινους πόρους της Ευρώπης, σημειώνεται. Αυτό καθιστά τα οικοσυστήματα πολύ λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
«Με την έντονη ξηρασία, τη θερμότητα και τις πλημμύρες να μετατρέπονται γρήγορα στη “νέα φυσιολογική κατάσταση” στην Ευρώπη, η έξυπνη διαχείριση των υδάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του», δήλωσε ο Άντρεας Μπάουμιλερ, από το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.