Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του έρχεται το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού μετά από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης εγκατάστασης προεπεξεργασίας απορριμμάτων σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, το έργο, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, είναι ώριμο ώστε να κατατεθεί προς έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι, εντός του 2019, να μπορεί να δημοπρατηθεί , ενώ παράλληλα, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και οι διαδικασίες ωρίμανσης και των υπολοίπων 7 υποέργων – υποδομών του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, μεταξύ των οποίων είναι ένας νέος χώρος πρασίνου και αναψυχής έκτασης 155 στρεμμάτων.
Στα υπόλοιπα έργα συγκαταλέγονται οι νέες υποδομές ενεργειακής αποδοτικότητας, το νέο κεντρικό Πράσινο Σημείο Ανακύκλωσης, τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού υφιστάμενους Κ.Δ.Α.Υ. και Σ.Μ.Α., η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας με τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας και το νέο κέντρο έρευνας & καινοτομίας σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, το οποίο δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας, πρόκειται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής. Η λειτουργία του έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη.

Γράφει η Νεκταρία Μανουσαδάκη – Πηγή: ert.gr