Διπλασιάζεται από τις αρχές του 2025 η δυναμικότητα του διυλιστηρίου νερού της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), καθώς χάρη στις επενδύσεις επέκτασής του, η εταιρεία θα είναι σε θέση να υδροδοτήσει το πολεοδομικό συγκρότημα με επιπλέον 150.000 κυβικά, φτάνοντας στα 300.000 m³. Το γεγονός αυτό της επιτρέπει να εντάξει στο δίκτυό της και νέες περιοχές, και έχουν ήδη κάνει αιτήσεις υδροδότησης οι δήμοι Πυλαίας- Χορτιάτη και Ωραιόκαστρου.
Στο μεταξύ, σε 20 ημέρες θα παραδοθεί -και περί τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να εγκαινιαστεί επισήμως– το πλήρως ανακαινισμένο βιοκλιματικό κτήριο της ΕΥΑΘ στην περιοχή Συντριβανίου, επί της οδού Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κόστους επένδυσης περίπου 4 εκατ. ευρώ, στο οποίο οι εργασίες άρχισαν το 2021.
Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν χθες 4/9, κατά την τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης στη Θεσσαλονίκη, η οποία ενέκρινε ακόμα την ανανέωση -για μια τετραετία- της θητείας του προέδρου της εταιρείας, κ. Άγι Παπαδόπουλου, του αντιπροέδρου, κ. Γρηγόρη Πενέλη και του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, κ. Νίκου Κλείτου, καθώς και την είσοδο -στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ)- δύο νέων μελών, προτεινόμενων από το Δημόσιο, του μηχανικού, κ. Ιωάννη Τσιτσόπουλου και της νομικού, κας. Ιωάννας Δεβλέτογλου (ως ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών).
Για ακόμα τέσσερα μέλη του ΔΣ, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Άνθιμος Αμανατίδης, η θητεία είχε παρατεθεί νωρίτερα έως τον Μάϊο του 2024 (τα υπόλοιπα δύο μέλη του 11μελούς διοικητικού συμβουλίου είναι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κ. Γεώργιος Αρχοντόπουλος και κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος). Οι αλλαγές στη διοίκηση έρχονται ως απόρροια της επιστροφής των μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ που κατείχε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), στο ελληνικό Δημόσιο.
Κατά τη σημερινή γενική συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 79,48% και αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 (την πρώτη ζημιογόνο στην ιστορία της εταιρείας, εξαιτίας -σύμφωνα με τη διοίκηση- του “ράλι” των τιμών της ενέργειας, αλλά και της απόφασης για τη διατήρηση σταθερής τιμολογιακής πολιτικής ώς το τέλος του 2023) ο κ.Παπαδόπουλος επισήμανε: «Το 2022 ήταν μια χρονιά που συνοδεύτηκε από τα απόνερα της πανδημίας και από την εκτίναξη σε απίστευτο βαθμό του ενεργειακού κόστους, που βασάνισε όλη την Ευρώπη».
Επισήμανε δε ότι ανταποκριμένη στις συνθήκες, η ΕΥΑΘ κατόρθωσε -μεταξύ άλλων- να μειώσει την ενεργειακή της κατανάλωση κατά 9%. Επιπλέον, πέραν των επενδύσεων της στην ενεργειακή εξοικονόμηση, επιδιώκει και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος 100 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, μέσω “πράσινων” διμερών συμβάσεων (PPAs), από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.