Στο Κάϊρο της Αιγύπτου έπεσαν οι υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector, η οποία θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα των δύο χωρών, με φορέα υλοποίησης την EuroAfrica Interconnector Limited, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρμόδιας εταιρείας. 
Η συμφωνία υπογράφηκε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Σύμβουλο της EuroAfrica Interconnector, κ. Νάσο Κτωρίδη και την Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κα. Sabah Mohamed Mashaly.
Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου κ. Moustafa Madbouly, ο κ. Gaber Dessouki, Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, Δρ. Mohamed Shaker El-Markabi, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και Πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου της EuroAfrica Interconnector, Δρ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο, κ. Χάρης Μορίτσης, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι της Αιγύπτου και στελέχη της EuroAfrica Interconnector.
Η συμφωνία υπογράφηκε σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των μελετών βιωσιμότητας που εκπονήθηκαν από την EuroAfrica Interconnector και οι οποίες κατέδειξαν τα οφέλη του έργου και την ωριμότητα που του επιτρέπει να μπει στο στάδιο της υλοποίησης, το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα, μέχρι τον Ιούλιο του 2021.
Σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου της EuroAfrica Interconnector, Δρ. Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε: «Σήμερα με την ιστορική υπογραφή συμφωνίας μεταξύ EuroAfrica Interconnector και των Αιγυπτιακών αρχών, πραγματοποιείται το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη. Η Κύπρος, πλέον, καθίσταται κόμβος για την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Αφρική στην Ευρώπη και η Αίγυπτος καθίσταται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Αφρική και την Αραβική χερσόνησο. Είναι η πρώτη έμπρακτη υλοποίηση του οράματος της εξωτερικής μας πολιτικής για τις σχέσεις με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Δρ. Κασουλίδης πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τις χώρες μας, την Αίγυπτο και την Κύπρο, καθώς το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στην ευημερία και πρόοδο των λαών μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi για την συνεχή υποστήριξη του προς το έργο. Το γεγονός ότι ενημερώνεται και παρακολουθεί προσωπικά τις εξελίξεις που το αφορούν, καταδεικνύει την σημαντικότητα που προσδίδεται στο έργο από τη κυβέρνηση της Αιγύπτου».
Ο κ. Κτωρίδης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μπαίνουμε πλέον στο στάδιο της υλοποίησης ενός ιδιαίτερα εμβληματικού έργου. Ως φορέας υλοποίησης, δεσμευόμαστε ότι η έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector εντός του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί αποτελεί προτεραιότητα μας. Ευχαριστώ τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου, και ειδικά τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi για την εμπιστοσύνη και την στήριξη του προς τον φορέα υλοποίησης. Ευχαριστώ ακόμα την Αιγυπτιακή Εταιρεία Ηλεκτρισμού και τον πρόεδρο κ. Gaber Dessouki για την αγαστή συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα και η οποία κρίνεται αναγκαία για την ολοκλήρωση του έργου».