Εγκρίθηκε η συμφωνία της ΔΕΗ με την ιδιοκτήτρια εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», για την τιμή του ορυκτού καυσίμου, μετά τις τελικές διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα, χθες Τετάρτη 10 Απριλίου 2019. Σύμφωνα με το σκέλος της συμφωνίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν να οριστεί η τιμή του λιγνίτη 16,5 ευρώ ανά τόνο για την πενταετία 2020- 2024. Η συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναρτηθεί στο VDR για την ενημέρωση των επενδυτών.
Όπως τονίζεται από κύκλους της δημόσιας επιχείρησης, «με αυτή τη συμφωνία αίρεται μια ακόμη σημαντική εκκρεμότητα στην προοπτική της αποεπένδυσης. Απομένει το θέμα των ΑΔΙ (μηχανισμός αποζημίωσης επάρκειας ισχύος των λιγνιτικών μονάδων)». Ως προς το τελευταίο θέμα, αξίζει να τονιστεί ότι θα πρέπει να εγκρίνει τη χορήγησή τους η Ευρ. Επιτροπή.
Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ ήταν να «ρίξει» την τιμή κατά 5 ευρώ. Δηλαδή από 23 ευρώ/τόνο που πουλιόταν μέχρι σήμερα, στα 18 ευρώ/τόνο, ωστόσο κατάφερε να κατεβάσει και άλλο την τιμή, στα 16,5€.
Η μονάδα αγοράζει 2,5 εκατ. τόνους τον χρόνο και με τη μείωση της τιμής, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί αγγίζει τα 16,5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη συγκεκριμένη μονάδα δελεαστική.
Τα ίδια στελέχη της ΔEH υποστηρίζουν ότι «μετά από αυτή την εξέλιξη και η Μελίτη καθίσταται κερδοφόρα -όπως κερδοφόρα είναι ήδη η Μεγαλόπολη- και έτσι δεν απαιτείται risk sharing». Με πιο απλά λόγια, το αίτημα μερίδας υποψήφιων επενδυτών για την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών μεταξύ της ΔEH και των νέων ιδιοκτητών των μονάδων δεν θα ικανοποιηθεί.