Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανοδικά κινήθηκε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), την περασμένη βδομάδα.
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 13 Ιουλίου και 19 Ιουλίου ανήλθε στα €38,47/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 5,98% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €51,11/MWh και στα €20,02/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, φτάνοντας τα €44,25/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εβδομαδιαία ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,5%, και κυρίως η μειωμένη ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ (-26%), πίεσαν την μέση ΟΤΣ προς τα πάνω.
Οι ΑΠΕ, με εβδομαδιαία παραγωγή 250 GWh, είδαν το μερίδιό τους στο μίγμα καυσίμου να υποχωρεί στο 24%, έναντι 33% την περασμένη εβδομάδα. Οι μονάδες φυσικού αερίου κατέγραψαν την υψηλότερη εβδομαδιαία παραγωγή (σε επίπεδο Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού) για το τρέχον έτος, με 456 GWh, καλύπτοντας το 44% της ζήτησης.