Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πτωτική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), την προηγούμενη βδομάδα.
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 9 Σεπτεμβρίου και 15 Σεπτεμβρίου ανήλθε στα €55,01/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 13,56% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €78,93/MWh και στα €30,30/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα €64,43/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της περασμένης εβδομάδας ήταν οι μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες με συνεισφορά 287 GWh κάλυψαν το 30% της ζήτησης.
Χαρακτηριστική ήταν η ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες ΑΠΕ το περασμένο Σάββατο (14/9), η οποία ανήλθε σε 54 GWh, αποτελώντας ιστορικό ρεκόρ υψηλότερης ημερήσιας παραγωγής για το 2019.
Περαιτέρω πίεση στη μέση ΟΤΣ ασκήθηκε τόσο από τη μειωμένη καθαρή ζήτηση (-68 GWh ή -7%) λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών όσο και από τις ενισχυμένες καθαρές εισαγωγές (+27 GWh ή +18%), οδηγώντας τη μέση ΟΤΣ της περασμένης εβδομάδας προς τα κάτω.