Στην εξαγορά του 25% των μετοχών της Clean Energy που αντιστοιχεί σε 50,8 εκατ. μετοχές, προχωρά η γαλλική Total, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, με ποσό συμφωνίας στα $83,4 εκατ., γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο της αμερικάνικης εταιρείας φυσικού αερίου.
Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει από τη συμφωνία, η Clean Energy, με την υποστήριξη της Total, σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για την ενίσχυση του στόλου της με χιλιάδες νέα φορτηγά φυσικού αερίου βαρέως τύπου, τα οποία θα εφοδιάζονται σε πρατήρια της Clean Energy, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Η Total σκοπεύει να εισφέρει ως πίστωση έως και $100 εκατ. στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο οι εταιρείες αναμένουν να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2018.
«Οι πελάτες και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο απαιτούν εναλλακτικές καθαρότερων μεταφορών, ιδιαίτερα στα οχήματα βαρέως τύπου. Η Total πιστεύει ότι υπάρχει ισχυρή προοπτική ανάπτυξης στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στις μεταφορές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ο στόχος αυτός ευνοείται από τα τεράστια, χαμηλού κόστους αποθέματα της χώρας», δήλωσε ο Patrick Pouyanne, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Total.
Ο Andrew J. Littlefair, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Clean Energy, δήλωσε ότι η έναρξη του προγράμματος «αναμένεται να επισπεύσει την καθιέρωση του φυσικού αερίου ως του πλέον φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου για τη βιομηχανία των οδικών μεταφορών».