Την εξέλιξη των εργασιών για τον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στο Βασιλικό της Κύπρου παρουσίασε ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Δρ. Συμεών Κασσιανίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Το αποτύπωμα της ΔΕΦΑ: Μετάβαση σ’ ένα καθαρότερο καύσιμο» στο περιθώριο της μεγάλης έκθεσης για την ενέργεια Eastern Mediterranean Conference & Exhibition που διεξήχθη 10 – 12 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.
Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρεις του έργου, ο κ. Κασσιανίδης επεσήμανε τα εξής: «Πρόκειται για την υψηλότερη βιώσιμη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Κυπριακή Κυβέρνηση, επομένως αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου με σημαντικά οφέλη στην ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και την οικονομία».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ στους παρευρισκόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, παράγοντες από το χώρο της ενέργειας και ενδιαφερόμενους φορείς,  ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντικαταστήσει το ακριβό και ρυπογόνο μαζούτ με καθαρότερο φυσικό αέριο και θα διευκολύνει επίσης τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κόμβου για βιομηχανίες όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυτιλία και η εφοδιαστική αλυσίδα. Μακροπρόθεσμα, ο ευέλικτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού θα παίξει βασικό εφεδρικό ρόλο καθώς η Κύπρος κινείται προς τη βιώσιμη ενέργεια ως μέρος της επιταχυνόμενης πράσινης μετάβασης στην ΕΕ.
«Το έργο αυτό έχει καίρια σημασία για την ένταξη της Κύπρου στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και μεταφορών. Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG θα εισάγει φυσικό αέριο στο νησί καθιερώνοντας έτσι την αγορά φυσικού αερίου και αίροντας την ενεργειακή απομόνωση του νησιού», υπογράμμισε ο κ. Κασσιανίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 90% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου βασίζεται επί του παρόντος στις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου και το ενεργειακό της σύστημα είναι απομονωμένο χωρίς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή αερίου. 
Η ΔΕΦΑ εκτιμά ότι το σημερινό πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές του νησιού –τόσο ιδιώτες όσο και βιομηχανίες– θα μειωθεί λόγω της στρατηγικής επιλογής για την άφιξη φυσικού αερίου που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, στη γεωπολιτική στάση της Κύπρου στην ΝΑ Μεσόγειο και στην απήχηση του νησιού ως επιχειρηματική τοποθεσία.