Σε διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Neft, βρίσκεται η Shell, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Αναλυτικότερα πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι η Shell διαπραγματεύεται με την κρατική Gazprom Neft, ώστε να διασφαλίσει μερίδιο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy στην περιοχή Γιαμάλ που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία προσπαθεί να κάνει μια αιφνιδιαστική εισβολή στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην χώρα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Gazprom Neft, το έργο αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν το 1962, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 438 εκατ. τόνους πετρελαίου (3,2 δισ. βαρέλια) και 186 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Δεν πρόκειται για ένα μεγάλο κοίτασμα, καθώς η μέγιστη παραγωγή που μπορεί να επιτευχθεί ετησίως είναι 2 εκατ. τόνοι πετρελαίου, οι οποίοι αντιστοιχούν μόνο στο 3% της τρέχουσας παραγωγής της Gazprom Neft.
Ωστόσο, αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, θα σημάνουν μια στροφή της Shell προς νέες επενδύσεις στη Ρωσία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το 2014, λόγω του ρόλου της στην κρίση της Ουκρανίας. Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, πολλές δυτικές εταιρείες ανέστειλα ή διέκοψαν την συμμετοχή τους σε νέα έργα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις υπάρχουσες επενδύσεις τους.
«Για την Gazprom Neft, είναι μια ευκαιρία να πάρει γρήγορα χρήματα, ενώ για την Shell είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνά αποθέματα» δήλωσε πηγή του πρακτορείου που τήρησε την ανωνυμία της.
Την ίδια ώρα, η Gazprom Neft σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovsky το 2021, παράγοντας περίπου 2 εκατ. τόνους ετησίως.