Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sunrise Wind στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες η Orsted, το Sunrise Wind, το υπεράκτιο αιολικό έργο που θα εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη, έλαβε το Record of Decision (RoD) από την υπηρεσία Ocean Energy Management (BOEM) του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, διασχίζοντας ένα κρίσιμο ορόσημο στη διαδικασία ομοσπονδιακής περιβαλλοντικής αναθεώρησης.
Επιπλέον, η Ørsted και η Eversource ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από κοινού την τελική επενδυτική απόφαση, ενισχύοντας τη δέσμευση για την κατασκευή του έργου και τώρα θα προχωρήσουν με ορισμένες σημαντικές δραστηριότητες χερσαίας κατασκευής.
Αυτά τα σημαντικά ορόσημα φέρνουν το έργο των 924 MW ένα κρίσιμο βήμα πιο κοντά στην παροχή ουσιαστικών οικονομικών οφελών σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη και βοηθώντας το κράτος να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του.
Τοποθετημένο περίπου 30 μίλια (48 χλμ.) ανατολικά του Montauk της Νέας Υόρκης, το Sunrise Wind αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο των ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωσή του, παράγοντας αρκετή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να τροφοδοτήσει σχεδόν 600.000 σπίτια της Νέας Υόρκης.
Τι φέρνει το project
Το Sunrise Wind θα βοηθήσει τη Νέα Υόρκη να επιτύχει το στόχο για 70% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, ενισχύοντας παράλληλα το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό και την αλυσίδα εφοδιασμού της πολιτείας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Εκτιμάται ότι το εν λόγω έργο θα φέρει επενδύσεις 700 εκατ. δολ. στην κομητεία Suffolk και θα δημιουργήσει 800 άμεσες και χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας στην Πολιτεία. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.
Η Doreen M. Harris, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Έρευνας και Ανάπτυξης Ενέργειας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSERDA), δήλωσε: «Αυτά τα ορόσημα που επιτεύχθηκαν από τις Ørsted και Eversource μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του South Fork Wind καταδεικνύουν την ηγετική θέση της Νέας Υόρκης στην οικοδόμηση της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας των ΗΠΑ με την Sunrise Wind και μελλοντικά έργα στο δρόμο υλοποίησης προς την παραγωγή καθαρής αιολικής ενέργειας για την τροφοδοσία του δικτύου».
Σημειώνεται ότι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης επέλεξε πρόσφατα το Sunrise Wind προκειμένου να εξασφαλίσει ένα 25ετές συμβόλαιο για την παροχή αξιόπιστης πράσινης ενέργειας στην περιοχή.
Ο David Hardy, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Region Americas στην Ørsted, δήλωσε: «Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί ήδη το πρωτοποριακό έργο South Fork Wind και με το Sunrise Wind θα χτίσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο, διευρύνοντας τα οικονομικά οφέλη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και παρέχοντας πολύ περισσότερη καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Με το Record of Decision και την τελική επενδυτική μας απόφαση, μπορούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε εκατοντάδες θέσεις εργασίας και μια ζωντανή αλυσίδα εφοδιασμού. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση Μπάιντεν, την Πολιτεία της Ν. Υόρκης, τους εταίρους και την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου για τη συνεχή υποστήριξή τους στην προώθηση αυτού του σημαντικού έργου».
Ο Joe Nolan, Πρόεδρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eversource Energy, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή του συστήματος μετάδοσης για να συνδέσουμε την καθαρή ισχύ του Sunrise Wind με το ηλεκτρικό δίκτυο της Νέας Υόρκης. Είναι ένα βαρυσήμαντο έργο υποδομής, που θα κατασκευαστεί από τοπικούς εργολάβους και επαγγελματίες της Νέας Υόρκης. Υποσχεθήκαμε να βάλουμε τους Νεοϋορκέζους να εργαστούν για την οικοδόμηση της ενέργειας του μέλλοντος και τώρα είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση».
Η έκδοση του Record of Decision από την BOEM ολοκληρώνει επίσημα τη διαδικασία αναθεώρησης του Νόμου για την Εθνική Περιβαλλοντική Πολιτική και προηγείται της αναμενόμενης έγκρισης του σχεδίου κατασκευής και λειτουργίας της Sunrise Wind (COP), που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι.
Όπως έχει ανακοινωθεί, η Ørsted συμφώνησε να αποκτήσει το μερίδιο 50% της Eversource στο Sunrise Wind, καθιστώντας την μοναδικό ιδιοκτήτη του έργου, όταν ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις. Η Eversource θα παραμείνει για να ηγηθεί της κατασκευής του χερσαίου τμήματος του έργου.

Πηγή: newmoney.gr