Σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Λιάϊτνερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αυστριακής πετρελαϊκής OMV, η κατασκευάστρια εταιρεία, Nord Stream 2 AG, έχει εκπονήσει μια εναλλακτική μελέτη σύμφωνα με την οποία ο αγωγός Nord Stream 2 θα μπορεί να παρακάμψει τη Δανία χωρίς να αυξηθεί το κόστος του έργου.
Την ίδια ώρα, ο Λιάϊτνερ διευκρίνισε ότι το κόστος του αγωγού θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Νωρίτερα, ο οικονομικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream-2AG, κ. Πολ Κορκοράν είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο αγωγός να παρακάμψει τη Δανία, εάν η κυβέρνησή της δεν δώσει την άδεια για τη διέλευση του αγωγού με βάση το αρχικό σχέδιο διέλευσής του.
Ο κ. Κορκοράν διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός της κατασκευής του αγωγού μπορεί να αλλάξει, ενώ περιμένουμε από τη Δανία να εκδώσει τη σχετική άδεια και έτσι να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι, αν η Δανία δεν επιτρέψει τη διέλευση του αγωγού μέσα από τα δικά της χωρικά ύδατα, θα επιτρέψει να περάσει μέσα από τα διεθνή ύδατα.
Ο κ. Κορκοράν δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού μπορεί να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού και οποιαδήποτε περίοδο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Ο αγωγός Nord Stream-2 συνιστά μια επέκταση του αγωγού Nord Stream, ο οποίος ήδη λειτουργεί και διοχετεύει υποθαλάσσια ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής.