Τα εγκαίνια της πρώτης νέας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, πραγματοποιεί σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη η Mytlineos, στις εγκαταστάσεις του ομίλου στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Η επένδυση ύψους 330 εκατ. ευρώ θα συμβάλει στη μετάβαση του ηλεκτρικού συστήματος σε μια νέα εποχή χαμηλότερων ρύπων και υψηλότερης απόδοσης, καθώς πρόκειται για ένα εργοστάσιο με καύσιμο φυσικό αέριο και είναι η πρώη μεταμνημονιακή επένδυση στον κλάδο.
Έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση, του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ για το κλείσιμο μέχρι το 2028 όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. Καταδεικνύει δε την αποφασιστικότητα του ομίλου να διατηρήσει τα ηνία του ενεργειακού κλάδου.
Η νέα επένδυση θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%)
Ο όμιλος Mytilineos σχεδιάζει εδώ και δύο χρόνια τη δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου κύκλου, κατανοώντας ότι η λιγνιτική εποχή φτάνει στο τέλος της και ότι το το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που θα επιτρέψει τη μετάβαση προς την πορεία απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.
Εκτός από τον όμιλο Mytilineos, άλλοι τέσσερις ενεργειακοί όμιλοι έχουν καταθέσει αιτήσεις ή έχουν πάρει ήδη τις άδειες για νέες μονάδες φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον Όμιλο Κοπελούζου, την Elpedison και τον όμιλο Καράτζη.