Ολλανδοί φοιτητές δημιούργησαν ένα απολύτως λειτουργικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποκλειστικά από απορρίμματα, περιλαμβανομένων πλαστικών που αλιεύτηκαν από την θάλασσα, ανακυκλωμένων μπουκαλιών από PET πλαστικό και οικιακών απορριμμάτων.
Το έντονο κίτρινο, σπορ διθέσιο αυτοκίνητο, το οποίο οι μαθητές ονόμασαν «Λούκα», μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα και όταν είναι πλήρως φορτισμένο, να καλύψει απόσταση 220 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν.
«Αυτό το αυτοκίνητο είναι πράγματι ιδιαίτερο γιατί είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από άχρηστα υλικά», δήλωσε η υπεύθυνη του έργου, κυρία Λίζα βαν Έτεν.
«Το σασί μας (το πλαίσιο του αυτοκινήτου) είναι κατασκευασμένο από λινάρι και μπουκάλια από PET πλαστικό. Για το εσωτερικό του χρησιμοποιήσαμε επίσης μη ταξινομημένα οικιακά απορρίμματα». «Το σώμα του αυτοκινήτου είναι κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό που βρίσκεται συνήθως σε τηλεοράσεις, παιχνίδια και συσκευές κουζίνας και το μαξιλάρι του καθίσματος αποτελείται από καρύδα και τρίχες αλόγου», πρόσθεσε.
«Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια ομάδα 22 φοιτητών σε περίοδο 18 μηνών», λέει η βαν Έτεν, «στην προσπάθειά τους να αποδείξουν την χρησιμότητα των απορριμμάτων».
«Ελπίζουμε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν άχρηστα υλικά», δήλωσε το μέλος της ομάδας παραγωγής Ματίς βαν Βικ.
«Είναι δυνατό σε πολλές εφαρμογές. Όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν απορρίμματα ή βιοβασιζόμενα υλικά στο εσωτερικό (των αυτοκινήτων), θέλουμε να δείξουμε ότι είναι επίσης εφικτό να κατασκευάσεις και πλαίσιο από αυτά», καταλήγει ο ίδιος.