Μία τεράστια πίτα έργων ενεργειακών διασυνδέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, εκ των οποίων οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, συνθέτει το τοπίο της αγοράς των καλωδίων στο οποίο δραστηριοποιείται η Cenergy μέσω του κλάδου καλωδίων.
Ήδη η εταιρεία έχει καταφέρει από τα τέλη του 2016 όταν και δημιουργήθηκε μέσω της συγχώνευσης των δύο πιο δυναμικών θυγατρικών της Viohalco, της Σωληνουργείας Κορίνθου και των Ελληνικών Καλωδίων, να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Καθώς μάλιστα, οι παίκτες στη διεθνή αγορά, που μπορούν να κατασκευάσουν απαιτητικά έργα θαλάσσιων διασυνδέσεων, είναι μετρημένοι, η Cenergy έχει καταφέρει στα 4 χρόνια της ύπαρξής της να έχει εισέλθει σε ένα κλειστό κλαμπ καταξιωμένων και εξειδικευμένων εταιρειών του κλάδου των απαιτητικών κατασκευής υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης. 
Χθες, έγινε γνωστό, μέσω ανακοίνωσης της εταιρείας, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με μια από τις εταιρείες που σήμερα είναι ανταγωνίστριά της, τη γαλλική Nexans, για ενδεχόμενη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής  καλωδίων. Ωστόσο η εταιρεία υπογράμμισε ότι οι εν λόγω διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal το οποίο εκτιμάται γύρω στα 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα και επικεντρώνονται στον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων, δηλαδή το εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας.
Το εν λόγω εργοστάσιο θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγάλα στο είδος του, μετά τη μεγάλη επένδυση αναβάθμισης, που έγινε όταν εξαγοράστηκε από την Ελληνικά Καλώδια. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος μεγάλος επενδυτικός κύκλος για τον τομέα των καλωδίων ξεκίνησε το 2011 και αφορούσε την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της Fulgor.
Έκτοτε η Cenergy έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλους διαγωνισμούς για την κατασκευή ηλεκτρικών διασυνδέσεων με μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα στα έργα διασύνδεσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα. Το επιτυχημένο track record της εταιρείας την έχει αναδείξει ως έναν από τους πιο εξειδικευμένους και καταξιωμένους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας, το συνολικό ανεκτέλεστο του κλάδου των καλωδίων ανερχόταν στα 440 εκατ. ευρώ (επί συνολικού ανεκτέλεστου 640 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των σωλήνων). Το υψηλό ανεκτέλεστο διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση των εργοστασίων της εταιρείας μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021. 
Αν και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του τομέα καλωδίων της Cenergy αφορά σε εξαγωγές, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προοπτικές των έργων εντός Ελλάδος, με δεδομένο το μέγεθος των έργων που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 5 δις. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για έργα που αναμένεται να διασυνδέσουν με το ηπειρωτικό σύστημα τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό από την τρέχουσα απασχόληση των εργοστασίων των Ελληνικών Καλωδίων αλλά και από τις προοπτικές της αγοράς, οι συζητήσεις για σύμπραξη με τη Nexans, ενδεχομένως αφορούν στη δημιουργία ενός ακόμη πιο ισχυρού σχήματος το οποίο θα μπορέσει με επιτυχία να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την τεράστια πίτα των έργων που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια.
Εκτιμάται δε, ότι ρόλο για το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες συζητούν, παίζει και το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, η οποία μπορεί να οδηγήσει το διαχειριστή του συστήματος υπό τον έλεγχο είτε της κινεζικής State Grid είτε του Ιταλού διαχειριστή Terna που επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. 
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο κλάδος των καλωδίων αποτελεί το ισχυρό ατού αυτή τη στιγμή για τη Cenergy, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι συνεισέφερε με πωλήσεις ύψους 280 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 33 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η μετοχή της Cenergy από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει καταγράψει ένα ανοδικό σερί ξεκινώντας από τα επίπεδα των 0,97 ευρώ φτάνοντας μέχρι και το 1,778 ευρώ την περασμένη Τρίτη για να υποχωρήσει χθες στο 1,664 ευρώ.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr