Η ιστορία της KOUVIDIS, ξεκίνησε από το 1979, όταν ο ιδρυτής Εμμανουήλ Κουβίδης, ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης, αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου και να ιδρύσει μια επιχείρηση, με όραμα την παραγωγή ποιοτικών σωλήνων που θα παρέχουν ασφάλεια στον ηλεκτρολόγο.
Σήμερα, 43 χρόνια μετά, η KOUVIDIS είναι μια από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες στον κλάδο των πλαστικών σωλήνων, σχεδιάζοντας και παράγοντας, καινοτόμα βιομηχανικά προϊόντα για την προστασία και διαχείριση καλωδίων, την αποχέτευση και την αποστράγγιση. Η συνεχής αναζήτηση της καινοτομίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια.
Η 1η αμιγώς ελληνική βιομηχανία που εισέρχεται στον κλάδο των πολυστρωματικών σωλήνων.
Το 2011 αποτελεί ένα σημείο ορόσημο για την ιστορία της εταιρείας, καθώς μετά από πολυετή έρευνα και μελέτη, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αποφασίζει να εισέλθει στον χώρο των πολυστρωματικών σωλήνων, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 2,5 εκατ. €, εξωφρενική για τα τότε μεγέθη της (6 εκ. κύκλος εργασιών), για την απόκτηση της πρώτης γραμμής παραγωγής σωλήνων διπλού τοιχώματος.
Ο σχεδιασμός σωλήνων με πολλαπλά στρώματα έχει αρκετά πλεονεκτήματα, τόσο στην παραγωγή όσο και στην εγκατάσταση. Τα διαφορετικά στρώματα προσφέρουν περισσότερες ιδιότητες στους σωλήνες, ενσωματώνοντας τις σύγχρονες τεχνολογίες των πλαστικών, διευκολύνουν το έργο του εγκαταστάτη λόγω της συνύπαρξης διαφορετικών γεωμετριών, κυματοειδείς επιφάνειες εξωτερικά και λείες εσωτερικά, και τέλος προσφέρουν ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς επιτρέπουν τη χρήση περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικών πλαστικών.
Η KOUVIDIS εκμεταλλεύτηκε τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των πλαστικών σωλήνων και μέσα σε αυτά τα δέκα (10) χρόνια σχεδίασε καινοτόμα προϊόντα ενσωματώνοντας πολλαπλά τεχνικά χαρακτηριστικά που μέχρι χθες ήταν αδύνατο να ενσωματωθούν σε μονοστρωματικούς σωλήνες. Οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ ενώ παράλληλά αποκτήθηκαν 23 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
10 χρόνια πολυστρωματικοί σωλήνες
15 εκατομμύρια € επενδύσεις
23 διπλώματα ευρεσιτεχνίας
7 νέες σειρές προϊόντων
> 10 εκατομμύρια μέτρα
2012
Έχοντας αποκτήσει την πρώτη γραμμή παραγωγής και έχοντας κάνει τις πρώτες της δοκιμές η KOUVIDIS παρουσιάζει στην διεθνή έκθεση Light & Building 2012 στην Φρανκφούρτη το GEONFLEX Ν750, έναν διπλού δομημένου τοιχώματος σωλήνα για υπόγειες εγκαταστάσεις δικτύων.
Η εξωτερική επιφάνεια του σωλήνα είναι δακτυλιοειδής (corrugated) προσφέροντας ευκαμψία και υψηλότερη μηχανική αντοχή με τη χρήση λιγότερων πρώτων υλών. Η εσωτερική του επιφάνεια είναι λεία για την εξασφάλιση της ομαλής διέλευσης των καλωδίων κατά τη φάση της εγκατάστασης/αντικατάστασης. Η κορυφαία ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με τις ανώτατες μηχανικές αντοχές κλάσης Ν750, τον καθιστούν μοναδικό στην Ευρώπη. Οι σωλήνες GEONFLEX N750 κερδίζουν αμέσως την αποδοχή των εγκαταστατών, ενώ η KOUVIDIS γίνεται η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία που επενδύει στην παραγωγή σωλήνων διπλού δομημένου τοιχώματος.
Υπόγειες εγκαταστάσεις με σωλήνες διπλού τοιχώματος GEONFLEX® – GEOSUB®. Εμφανής διαχωρισμός μεταξύ ισχυρών (κόκκινες γραμμές) και ασθενών (πράσινες γραμμές) ρευμάτων, Πηγή εικόνας: KOUVIDIS
2013
Η επένδυση της εταιρίας στην τεχνολογία των πολυστρωματικών σωλήνων έδωσε ταυτόχρονα την δυνατότητα να εισέλθει σε νέους κλάδους από το 2013, όπως την παραγωγή πλαστικών σωλήνων για την αποχέτευση και την αποστράγγιση. Έτσι στα τέλη του 2013 παρουσιάζει τους νέους σωλήνες GEOSAN για την αποχέτευση λυμάτων και όμβριων υδάτων ως μια εναλλακτική, ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση έναντι των σωλήνων αποχέτευσης PVC και τσιμέντου.
Ένα βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι ικανοποιούν πλήρως το πολύ αυστηρό πρότυπο εφαρμογής ΕΝ 13476-3 που αφορά τους σωλήνες αποχέτευσης δικτύου χωρίς πίεση, η χρήση του οποίου είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα. Παράλληλα παρουσιάζει και την πρώτη γενιά των συμμετρικά διάτρητων σωλήνων GEODRAIN για την αποστράγγιση του υπεδάφους. Με διατρήσεις στις 360ο και 220ο αποτελούν την καλύτερη λύση για την ασφαλή συλλογή και απομάκρυνση των υδάτων που βρίσκονται μέσα στο έδαφος καθώς και του διηθούμενου επιφανειακού ύδατος.
2014
Από τις αρχές του 2014, μετά τη προσθήκη των νέων σωλήνων GEOSUB L450, η KOUVIDIS θεωρείται η μοναδική ελληνική εταιρεία που είναι έτοιμη να καλύψει κάθε είδους ανάγκη σε υπόγεια δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Οι νέοι σωλήνες GEOSUB L450 αποτελούν ουσιαστικά το μικρό αδελφάκι των σωλήνων GEONFLEX N750 καθώς παράγονται σύμφωνα με το ίδιο ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 61386-24 από το ίδιο υλικό, ειδικά σταθεροποιημένο υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (HDPE). Η μόνη διαφορά είναι στις μηχανικές αντοχές. Οι σωλήνες GEOSUB είναι θλιπτικής αντοχής ≥450Nt (Type 450) και κατηγορία “L” στην κρούση. Αντίστοιχα οι σωλήνες GEONFLEX είναι ≥750Nt (Type 750) και κατηγορία “N” στη κρούση.
Ο σωλήνας διπλού δομημένου τοιχώματος GEOSAN® αποτελεί την ιδανική λύση για την αποχέτευση, Πηγή εικόνας: KOUVIDIS
2015
Έχοντας τέσσερις ολοκληρωμένες σειρές προϊόντων και έχοντας ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια μέτρα σωλήνων το χρόνο, η KOUVIDIS προχωρά στην απόκτηση της δεύτερης γραμμής παραγωγής σωλήνων διπλού δομημένου τοιχώματος δίνοντας λύση στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.
2017
Με την μέθοδο της συνεκβολής (co-extrusion) ένα τρίτο ανεξάρτητο στρώμα από διαμήκεις γραμμές ανεξίτηλου χρώματος ενσωματώνεται, κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, στο εξωτερικό δακτυλιοειδές τοίχωμα των σωλήνων GEONFLEX & GEOSUB δημιουργώντας μια μακράς διαρκείας χρωματική σήμανση μεταξύ ισχυρών και ασθενών ρευμάτων. Η χρωματική ταυτοποίηση ακολουθεί τους κανόνες που θέτει το Γαλλικό Πρότυπο NF P 98-332 το οποίο προδιαγράφει τον χρωματισμό των σωλήνων σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής τους.
2019
Με συνεχείς επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη της τεχνολογίας των πολυστρωματικών σωλήνων, η KOUVIDIS φέρνει την επανάσταση για τις εγκαταστάσεις στο σκυρόδεμα με το λανσάρισμα των σωλήνων DUROFLEX PLUS. Μεταφέροντας την τεχνογνωσία της παραγωγής σωλήνων με τρία διαφορετικά στρώματα σε μικρότερες διαμέτρους (Ø20, Ø25 και Ø32), η KOUVIDIS γίνεται η 1η εταιρεία στην Ευρώπη που τολμάει μια τέτοια επένδυση διευκολύνοντας στον μέγιστο βαθμό το πέρασμα των καλωδίων.
Ο σωλήνας DUROFLEX PLUS αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοπορία καθώς είναι ο μοναδικός σωλήνας διπλού τοιχώματος που παράγεται σε μικρές διαμέτρους (Ø20, Ø25 και Ø32), Πηγή εικόνας: KOUVIDIS
Η συγκόλληση τριών διαφορετικών τοιχωμάτων κατά την παραγωγική διαδικασία με τη χρήση της τεχνολογίας τριπλής εξώθησης (co-extrusion) σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικά σταθεροποιημένων ελεύθερων αλογόνων πρώτων υλών, προσφέρουν εξαιρετική μηχανική και χημική αντοχή, ασφάλεια στην εγκατάσταση, μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση και ένα χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η καινοτομία αυτή αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ με το Χρυσό Βραβείο “Καινοτόμου Βιομηχανικού Προϊόντος”.
2020
Με σαφή πορεία προς την καινοτομία και την δημιουργία σωλήνων που θα προσφέρουν ασφάλεια στον εγκαταστάτη και την εγκατάσταση, η KOUVIDIS λάνσαρε το 2020 τον πρωτοποριακό σωλήνα SUPERFLEX PLUS, ο οποίος διαθέτει αντι-ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αποτελεί ιδανική λύση για την γυψοσανίδα και την ψευδοροφή.
Ο πρωτοποριακός σωλήνας SUPERFLEX PLUS με αντι-ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελεί την ιδανική λύση για εγκαταστάσεις σε γυψοσανίδα και ψευδοροφή, Πηγή εικόνας: KOUVIDIS
Όλες οι καλωδιώσεις που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ενέργειας και την τροφοδότηση των ηλεκτρικών συσκευών, δημιουργούν χαμηλόσυχνα μαγνητικά πεδία καθώς και ηλεκτρικά πεδία τα οποία παραμένουν ακόμα και όταν οι συσκευές είναι εκτός λειτουργίας. Τα πεδία αυτά εξαρτώνται από την τάση και την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ εξασθενούν όσο απομακρυνόμαστε από την πηγή που τα δημιουργεί. Με την ανάπτυξη της αντι-ηλεκτρομαγνητικής τεχνολογίας, ένα μέρος της ακτινοβολίας που προέρχεται από τις καλωδιώσεις απομονώνεται εντός του εσωτερικού στρώματος των νέων σωλήνων SUPERFLEX PLUS, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις παρεμβολές που δημιουργούνται ανάμεσα στα κυκλώματα (ισχυρά και ασθενή).
2021
Στην προσπάθεια της, η KOUVIDIS να δημιουργήσει ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας για τα προϊόντα της ανέπτυξε, μετά από πολυετείς έρευνες, ένα ειδικό πρόσθετο πολλαπλών δραστικών ουσιών για την προστασία έναντι του στατικού ηλεκτρισμού που προστίθεται στο εξωτερικό τοίχωμα των σωλήνων. Ο στατικός ηλεκτρισμός των επιφανειών μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροστατική εκκένωση φορτίου. Η εκκένωση αυτή μπορεί να είναι ακούσια αλλά μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει και σε μια ανάφλεξη θέτοντας σε κίνδυνο είτε τον άνθρωπο είτε το κτίριο.
2022
Η KOUVIDIS παρουσιάζει τη δεύτερη γενιά των σωλήνων GEODRAIN για την αποστράγγιση του υπεδάφους. Οι νέοι 4-στρωματικοί σωλήνες αποστράγγισης GEODRAIN PLUS με ενσωματωμένο γεωύφασμα είναι διπλού δομημένου τοιχώματος και συμμετρικά διάτρητοι. Το 1ο στρώμα αποτελεί η λεία εσωτερική του επιφάνεια που εξυπηρετεί την ομαλή διέλευση των υδάτων, ενώ το 2ο στρώμα αποτελεί η δακτυλιοειδής εξωτερική του επιφάνεια που προσφέρει ευκαμψία και υψηλή μηχανική αντοχή.
Ο 4στρωματικός σωλήνας GEODRAIN® PLUS φέρνει την επανάσταση στην αποστράγγιση, διαθέτοντας προ-εγκατεστημένο γεωύφασμα, Πηγή εικόνας: KOUVIDIS
Το 3ο στρώμα αποτελείται από 4 διαμήκεις μπλε γραμμές για την χρωματική σήμανση των υδάτων. Η σειρά των σωλήνων GEODRAIN PLUS προσφέρεται με προ-εγκατεστημένο (Online) γεωύφασμα 150gr/m², μη υφαντό και βελονωτό που αποτελεί και το 4ο στρώμα του σωλήνα.
Η αποδοχή των πολυστρωματικών σωλήνων από το καταναλωτικό κοινό είναι αξιοσημείωτη. Οι πολλαπλές καινοτομίες, η ευκολία στην εγκατάσταση και αυξημένη ασφάλεια και αξιοπιστία έχουν κερδίσει τον εγκαταστάτη καθώς και τον μηχανικό. Περισσότερο από το 45% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από τους πολυστρωματικούς σωλήνες δείγμα ότι το μέλλον βρίσκεται εκεί.
Η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει την επένδυση της 5ης γραμμής παραγωγής, ώστε να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα στα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ έχει ανοίξει τον δρόμο για νέα προϊόντα, ενδυναμώνει την εικόνα της εταιρείας σε διεθνές βεληνεκές και βάζει γερές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας στο χώρο των πλαστικών σωλήνων.