Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε την Τρίτη ότι η άνοδος των τιμών πετρελαίου θα μπορούσε σύντομα να υποχωρήσει, καθώς οι ΗΠΑ ηγούνται στην ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς.
Οι τιμές πετρελαίου έχουν σημειώσει άλμα σε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά. Το ράλι των τιμών έχει οδηγήσει συγκεκριμένους αναλυτές να προβλέπουν την επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι οι αναλυτές αυτή την άποψη, μεταξύ αυτών και ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος της Gramercy Fund Management.
«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή, αλλά θαενδεχομένως να έρχεται μια “διακοπή” στο ράλι των τιμών», ανέφερε η IEA στη μηνιαία της έκθεση. «Σε αντίθεση με τα όσα εκφράστηκαν στην COP26 στη Γλασκώβη, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται, αλλά μάλλον λόγω της αύξησης της  προσφοράς πετρελαίου», τονίζεται στην έκθεση.
Η ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύεται επίσης λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών καθώς πεισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους, ανέφερε η IEA.
Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και η ανησυχητική «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, πιθανότατα θα συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών, πρόσθεσε ο οργανισμός.
Ο IEA διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα από τον περασμένο μήνα στα 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2021 και στα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2022.
Όσον αφορά την προσφορά, ο οργανισμός ανέφερε ότι αναμένει αύξηση 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου στο δ’ τρίμηνο, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν τα 400.000 βαρέλια από αυτήν την αύξηση. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν 330.000 βαρέλια την ημέρα από την αύξηση, σύμφωνα με τους στόχους του OPEC+.
Ο IEA αναθεώρησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υψηλότερα κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα για το δ’ τρίμηνο, στα 99,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για ετήσια αύξηση κατά 6,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Ο IEA ανέφερε ότι ενώ οι ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου έχουν ωθήσει ορισμένους παραγωγούς των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή τους, δεν ισχύει το ίδιο για τον OPEC+.
Σημειώνεται ότι ο OPEC+ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την πολιτική παραγωγής στις αρχές Νοεμβρίου, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, αψηφώντας την πίεση των ΗΠΑ για υψηλότερη αύξηση της παραγωγής.

Πηγή: capital.gr