Τη στρατηγική της ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει ακάθεκτη η Ιντρακάτ, προσθέτοντας τρεις νέες βεβαιώσεις παραγωγού στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες συνολικής ισχύος περίπου 140 MW.
Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, η εταιρεία μέσω της θυγατρικής Intra-S Energy που διαθέτει ένα pipeline 2 GW έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τέσσερις συνολικά άδειες συνολικής ισχύος περί τα 200 MW. Πρόκειται για 54,39MW στην περιοχή του Αμύνταιου, 55,23MW στο Άργος Ορεστικού, 27,93 MW στην Ροδόπη και 48,3MW στην Βοιωτία.
Σήμερα, η Intrakat λειτουργεί ένα αιολικό στην Άνδρο ωστόσο μέσα στο α΄τρίμηνο της νέας χρονιάς υπολογίζεται να έχει μια εγκατεστημένη βάση συνολικής ισχύος 110 MW.
Το άμεσο επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ θα στηρίξει και η έκδοση νέου ομολογιακού  δανείου ύψους 120 εκ. που είναι στο στάδιο της υπογραφής για την χρηματοδότηση των πρώτων 100 MW που είναι υπό εκτέλεση.
«Χρειαζόμαστε δίκτυα και αποθήκευση» για να μπορέσουν οι ΑΠΕ να αναπτυχθούν περισσότερο, τόνισε τις προηγούμενες μέρες στο Athens Investment Forum ο κ. Λουκάς Λαζαράκης επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Ιντρακάτ.
Όπως είπε η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας είναι και δίκαιη, και λαϊκή και δημοκρατική καθώς είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν 100, 400 ή 500 kW φωτοβολταϊκά. Ωστόσο στάθηκε επικριτικός στον τρόπο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων. «Γνωρίζω όμως και κάποιους άλλους που έχουν  δεκάδες ή εκατοντάδες από αυτά, βρίσκοντας τρόπο να παρακάμψουν την νομοθεσία». Ο κ. Λαζαράκης έκανε ειδική αναφορά στις ενεργειακές κοινότητες, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Τόνισε ότι έτσι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ΑΠΕ και πρότεινε να αλλάξουν όνομα oι ενεργειακές κοινότητες για να μην προκαλούν την αγορά που ακολουθεί το θεσμικό πλαίσιο στην ανάπτυξη των έργων.
Ένα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει κατά τον κ. Λαζαράκη στην αγορά είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής και εξοπλισμού, η αύξηση των επιτοκίων αλλά και του πληθωρισμού. Υπάρχουν έργα κατά τον ίδιο που διασφάλισαν τιμές από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ σε πολύ διαφορετικές συνθήκες και χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη αναπροσαρμογή. Πλέον πολλά από τα έργα αυτά, δήλωσε ο κ. Λαζαράκης δεν είναι βιώσιμα κάτι που αποδεικνύεται τώρα που έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση.
«Πριν μερικούς μήνες το euribor ήταν αρνητικό και το margin στο 2,5, τώρα πια έχουμε το euribor στο 2,5 και το margin στο 3,5 και τα νούμερα δεν βγαίνουν». Επιπλέον, τόνισε έχει αυξηθεί και το κόστος των ανεμογεννητριών κατά 40% και έχει πλήξει πολύ τα έργα των αιολικών πάρκων.
Όπως είπε έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις από το υπουργείο από  τους φορείς της αγοράς και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συνυπολογιστούν οι διαφορετικές συνθήκες στη αγορά.

Πηγή: newmoney.gr