Με την τελετή του Αγιασμού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου η έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Κορίνθου, παρουσία των Υφυπουργών Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού, κ. Ταγαρά, Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Δήμα, του Δημάρχου Κορίνθου, κ. Νανόπουλου, των Αντιπεριφερειάρχων κκ. Οικονόμου, Βυτινιώτη, Γκιολή και Κόρκα, του Προέδρου του Επιμελητηρίου, κ. Λουζιώτη, του Διευθυντή εταιρικής επικοινωνίας του ΔΕΣΦΑ, κ. Καλλιγά, εκπροσώπων του επιχειρηματικού και τεχνικού κόσμου της Κορίνθου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκκίνηση των εργασιών σηματοδοτεί την είσοδο της Κορίνθου στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Στόχος της HENGAS είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους να τροφοδοτήσει τους πρώτους καταναλωτές, με δεδομένο πως ο ΔΕΣΦΑ θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του μετρητικού σταθμού για τη σύνδεση του δικτύου της Κορίνθου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Απώτερος στόχος μας είναι η επίτευξη διείσδυσης στο 80% για τους οικιακούς πελάτες και στο 90% για τους βιομηχανικούς μέσα στην επόμενη διετία, έτσι ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή διάχυση των οφελών από τη χρήση του φυσικού αερίου στους δημότες και τις επιχειρήσεις.
Το έργο της κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στον Δήμο Κορίνθου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και επιχορηγείται μερικώς από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, γεγονός το οποίο θα ευνοήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Κορίνθου που θα θελήσουν να συνδεθούν με το δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου, καθώς για αυτούς τα τέλη σύνδεσης θα είναι δωρεάν.
Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί πρόσκληση του ΕΣΠΑ απευθυνόμενη στους καταναλωτές της Κορίνθου και της Τρίπολης για την επιδότηση του κόστους αντικατάστασης των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης με σύγχρονα, ασφαλή και οικονομικά συστήματα φυσικού αερίου. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση 65% του κόστους αντικατάστασης που φτάνει στο 100% για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Η πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ θα είναι ενεργή μέχρι το τέλος του 2023, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές με μηδενική έως ελάχιστη επιβάρυνση να εγκαταλείψουν τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας και να επωφεληθούν οικονομικά.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HENGAS, Γιάννης Λαμπρόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της HENGAS που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο και το οποίο τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της περιοχής, θέτοντας παράλληλα θεμέλια για ισχυρή ανάπτυξη.
Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και ιδίως τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη στήριξη τους στο εγχείρημα της HENGAS να φέρει στο συντομότερο δυνατό χρόνο φυσικό αέριο στην Κόρινθο, την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Θερμές ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία απηύθυνε στον Δήμαρχο Κορίνθου διαβεβαιώνοντας πως η HENGAS θα στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική της Κορίνθου.
Την ικανοποίηση του για ένα έργο ιδιαιτέρως σημαντικό για την ανάπτυξη της Κορίνθου εξέφρασε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού, κ. Ταγαράς. Ο Υφυπουργός επεσήμανε τη σημασία του φυσικού αερίου ως ενός καυσίμου που αυξάνει τις επιλογές των καταναλωτών και συμβάλλει στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.
Ως μια σπουδαία μέρα για την Κόρινθο χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών για το δίκτυο φυσικού αερίου ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Δήμας. Τόνισε πως με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κόρινθο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αποκτούν μια ακόμη ενεργειακή επιλογή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
Ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός πως η Κόρινθος αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου δήλωσε ο Δήμαρχος Κορίνθου, κ. Νανόπουλος. Συνέχισε δηλώνοντας δικαιωμένος για την επιλογή να προχωρήσει ο Δήμος με τη HENGAS για τη σύνδεση της Κορίνθου με το φυσικό αέριο.
Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ενέργειας, κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός στο έργο της κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Κόρινθο.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Λουζιώτης στάθηκε στο γεγονός πως είναι πολύ χαρμόσυνο το γεγονός πως οι επιχειρήσεις της Κορίνθου θα έχουν τη δυνατότητα μιας ακόμη πηγής ενέργειας στην προσπάθεια τους να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Ο Σύμβουλος Διοίκησης της HENGAS, Νίκος Κουτσογιάννης τόνισε πως σε όλα τα σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη εικοσιπενταετία το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να έχει πρωταρχικό ρόλο ως μεταβατικό καύσιμο στον δρόμο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, ενώ συνάμα ήταν και θα είναι οικονομικότερο.
Τέλος, απευθυνόμενος στον τεχνικό κόσμο της Κορίνθου τόνισε πως η HENGAS θα σταθεί αρωγός τους στην προσπάθεια να διασφαλιστεί με ασφαλή και ποιοτικό τρόπο η μετάβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο φυσικό αέριο.
Στο προσεχές διάστημα με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου θα διοργανωθεί ενημερωτικό σεμινάριο επί θεμάτων ασφαλείας στα δίκτυα και στις εσωτερικές εγκαταστάσεις εξοπλισμού φυσικού αερίου, καθώς και επί θεμάτων που αφορούν την πρόσκληση του ΕΣΠΑ για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.