Στις 26 Σεπτεμβρίου, η δημόσια κινεζική εταιρεία κοινής ωφελείας, Huanghe Hydropower Development, σύνδεσε επιτυχώς τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 2,2 GW, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του νομού Hainan, επαρχία Qinghai της βορειοδυτικής Κίνας.
Το έργο αποτελεί την πρώτη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υπερυψηλής τάσης παγκοσμίως, που παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμης ενέργειας διεθνώς που έχει εγκατασταθεί σε ενιαία έκταση, με το συντομότερο χρόνο υλοποίησης.
Αυτό το έργο ορόσημο ολοκληρώθηκε με τις υψηλότερες προδιαγραφές του κλάδου όσον αφορά στην επιλογή εξοπλισμού, τα πρότυπα κατασκευής και την τεχνολογία, προδιαγράφοντας το μεγαλύτερο έργο φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στον κόσμο, σε μια ενιαία έκταση.
Η διασυνδεδεμένη 2,2 GW φωτοβολταϊκή εγκατάσταση βρίσκεται στην επαρχία Qinghai σε μέσο υψόμετρο πάνω από 3000 m. Το έργο ολοκληρώθηκε σε πέντε φάσεις, αποτελείται από 672 φωτοβολταϊκές συστοιχίες με πάνω από 7 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά πλαίσια. Κατασκευάστηκαν τρεις υποσταθμοί ανύψωσης 330 kV και εγκαταστάθηκαν μετατροπείς στοιχειοσειράς.
Η Huawei – ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στο έργο – παρείχε 1,6 GW Φ/Β μετατροπέων. Ως η πρώτη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υπερυψηλής τάσης στον κόσμο που παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις.
Το έργο απαιτούσε μετατροπείς με δυνατότητα HVRT για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και ασφάλεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Όντας ο πρώτος μετατροπέας που πέρασε το GB/T 37408-2019, όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές μετατροπέα που συνδέεται με φωτοβολταϊκό δίκτυο, ο έξυπνος μετατροπέας στοιχειοσειράς της Huawei υποστηρίζει λόγο βραχυκύκλωσης (SCR) τόσο χαμηλό όσο 1,5 χωρίς τη μείωση ισχύος κατά τη διάρκεια του HVRT. Μπορεί επίσης να συνδεθεί σε ασθενές δίκτυο και να παρέχει δυνατότητα FRT, εξασφαλίζοντας σταθερή λειτουργία σε ποικίλα περιβάλλοντα δικτύου.
Πέρα από μετατροπείς με τεχνολογία αιχμής, το έργο αυτό αξιοποιεί τα οφέλη που προσδίδουν επιπρόσθετες ευφυείς τεχνολογίες, όπως η επικοινωνία MBUS μέσω των αγωγών AC, το Smart IV Curve Diagnosis 4.0, η έξυπνη ανίχνευση electroluminescence (EL), η ενσωματωμένη εφαρμογή ιχνηλατών, τα bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια, οι έξυπνοι μετατροπείς, καθώς και η έξυπνη διαχείριση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Αυτά βελτιστοποιούν σημαντικά την απόδοση της λειτουργίας και συντήρησης (O&M), διευκολύνουν την ακριβή πρόβλεψη βλαβών και παράλληλα μειώνουν το σταθμισμένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE).
Μέσω της συνεργασίας με τη Huanghe Hydropower αναπτύχθηκε η κορυφαία τεχνολογία smart IV curve που ανταποκρίνεται στις διεθνείς ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης (O&M) και έχει υιοθετηθεί ευρέως παγκοσμίως.
Η Huawei μαζί με τη Huanghe Hydropower ηγούνται της δράσης εφαρμογής ευφυών τεχνολογιών στα φωτοβολταϊκά. Αυτό, καθώς και πολλά άλλα κοινά έργα, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σταθερή ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο της παγκόσμιας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.
Σχετικά με τον Όμιλο Huawei
Ο Όμιλος Huawei είναι κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT). Πάνω από 194.000 εργαζόμενοι απασχολούνται παγκοσμίως ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες.
Το 2019, τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 123 δις δολάρια ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία έχει επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) περισσότερα από 86 δις δολάρια ΗΠΑ. 
Με γνώμονα την υγιή λειτουργία, τη συνεχή καινοτομία και την αμφίδρομη συνεργασία, η Huawei δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό end-to-end χαρτοφυλάκιο Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT) για τις τηλεπικοινωνίες, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

 

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Huawei παρέχει τεχνολογικά εξελιγμένα προϊόντα και υπηρεσίες όπως ασύρματο, σταθερό και cloud core δίκτυο, λογισμικό παρόχων, υποδομή πληροφορικής καθώς και ενεργειακά συστήματα.
FusionSolar: Ο έξυπνος, ασφαλής και αξιόπιστος αντιστροφέας
Η Huawei προσφέρει πλήρως ψηφιοποιημένες έξυπνες λύσεις Smart PV Solution, αξιοποιώντας πάνω από 30 χρόνια τεχνογνωσίας ψηφιακής τεχνολογίας. Ενσωματώνοντας τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και cloud, η Huawei εισάγει τις πλέον σύγχρονες Τεχνολογικές Λύσεις Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT) στα Φ/Β με στόχο τη βέλτιστη παραγωγή ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι κάθε φωτοβολταϊκός σταθμός θα είναι ιδιαίτερα υψηλής απόδοσης, ασφαλής & αξιόπιστος, με δυνατότητες Λειτουργίας και Συντήρησης (O&M) και Υποστήριξης Δικτύου, θέτοντας έτσι τα θεμέλια ώστε η ηλιακή ενέργεια να αποτελέσει κύρια πηγή ενέργειας.
Για τους χρήστες ηλιακής ενέργειας, η Huawei έχει παρουσιάσει προηγμένες λύσεις για οικιακές, εμπορικές/βιομηχανικές και μεγάλης κλίμακας Φ/Β εγκαταστάσεις, βασισμένη την αρχή του «Βέλτιστου Κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας και της Ενεργητικής Ασφάλειας».
Βελτιστοποιώντας την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, η Huawei έχει συμβάλλει στην ηλεκτροδότηση μέγιστου πλήθος κατοίκων και βιομηχανιών παγκοσμίως. Η Huawei θα συνεχίσει να καινοτομεί και να επιτρέπει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ενδυναμώνουν κάθε άτομο, νοικοκυριό και οργανισμό.
Huawei στην Ελλάδα: Δυναμική παρουσία και στον τομέα των φωτοβολταϊκών αντιστροφέων
Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει παρουσία εδώ και 15 χρόνια με γραφεία στην περιοχή του Αμαρουσίου, με περισσότερους από 120 εργαζόμενους και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT).
Η τοπική παρουσία στον τομέα των φωτοβολταικών αντιστροφέων έχει ενισχυθεί με στόχο να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά η αυξανόμενη ζήτηση και εγκατεστημένη βάση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχοντας ήδη τοποθετηθεί δυναμικά στη νέα εποχή της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.
Υποστηρίζει τις ανάγκες των πελατών της, μέσω ενός πλήρους φάσματος υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης κατά τη θέση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε λειτουργία, της δωρεάν γραμμής για τεχνική υποστήριξη και της άμεσης αντικατάστασης συστημάτων, δεδομένου ότι η εταιρεία διαθέτει τοπικές αποθήκες.