Πρόστιμο ύψους 716. δισ. δολαρίων επέβαλαν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Πολωνίας Gazprom, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την έγκρισή τους.
Την ίδια ώρα, ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν πρόστιμο ύψους 234 εκατ. ζλότι σε άλλες 5 εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο ύψους 11 δισ. δολαρίων που αναμένεται να διπλασιάσει την ικανότητα της Ρωσίας για εξαγωγές αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Η μισή χρηματοδότηση για τον αγωγό Nord Stream 2, προέρχεται από τη γερμανική Uniper και τη μονάδα Wintershall του κολοσσού στον τομέα των χημικών BASF, την πετρελαϊκή βρετανο-ολλανδική Shell , την αυστριακή OMV και την Engie.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Πολωνία θεωρεί τον Νοrd Stream 2 ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς θα αυξήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.Και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες για το συγκεκριμένο project.
Οι πολωνικές αντιμονοπωλιακές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμο 213 εκατ. ζλότι τον περασμένο Αύγουστο για έλλειψη συνεργασίας αναφορικά με το έργο. Όπως αναφέρουν, ενδέχεται να απειλήσει την απρόσκοπτη προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία, ενώ θεωρεί πολύ πιθανή και τη αύξηση της τιμής του προϊόντος που θα μετακυλιστεί στους Πολωνούς καταναλωτές.

Πηγή: dealnews.gr