Επενδυτικό πλάνο κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου στις ακτές της Βαλτικής, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, επεξεργάζεται ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος της Gazprom επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο του συγκεκριμένου έργου υφίσταται και περιλαμβάνει την επεξεργασία αερίου. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου και χημικών. Αναμένεται να είναι σε θέση να επεξεργάζεται έως και 45 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου $20 δισ., ισχυρίζεται το δημοσίευμα.
Οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi φέρονται να ενδιαφέρονται για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο έργο.
Η σχεδιαζόμενη μονάδα θα είναι σε θέση να προμηθεύει φυσικό αέριο στο Baltic LNG, τη μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή.
Οι δυνητικές αγορές – στόχοι για τη μονάδα Baltic LNG περιλαμβάνουν χώρες της περιοχής του Ατλαντικού, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, καθώς και μικρής κλίμακας αγορές LNG στις περιοχές της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας.
Το νέο έργο είναι πιθανό να καταστεί το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό εγχείρημα της Gazprom, μετά τον αγωγό Siberian Power, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε $ 55 δισ., αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.