Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Gazprom αργά την Τετάρτη.
Η διοικούσα επιτροπή της Gazprom, σε συνεδρίασή της, χθες Τετάρτη (5/9), εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση του σχεδίου TurkStream, επιβεβαιώνοντας ότι η κατασκευή των σωληνώσεων βαθέων υδάτων για το υπεράκτιο τμήμα της πρώτης αλυσίδας του αγωγού φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με την κατασκευή του δεύτερου κορμού στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρωσίας.
Η επιτροπή σημείωσε ότι στις 26 Ιουνίου 2018 το πλοίο Pioneering Spirit άρχισε τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνων για τη δεύτερη γραμμή του αγωγού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας.
«Ως σήμερα πάνω από 1.520 χιλιόμετρα από τις δύο γραμμές του αγωγού έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που μεταφράζεται σε ολοκλήρωση περίπου του 81% του συνολικού μήκους του υπεράκτιου τμήματος του TurkStream», ανέφερε η Gazprom, συνεχίζοντας να αναφέρει ότι «ολοκληρώθηκε η κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων του έργου κοντά στη ρωσική πόλη Anapa, ενώ εντός του 2018 θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες εργασίες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του τοπίου. Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκεται το τερματικό υποδοχής στην παράκτια περιοχή κοντά στο Kiyikoy της Τουρκίας».
Η Gazprom ανέφερε ότι η επιτροπή έλαβε εντολή να συνεχίσει να προωθεί τις εργασίες για την υλοποίηση του έργου TurkStream μέχρι την προγραμματισμένη θέση σε λειτουργία στο τέλος του 2019. Ο αγωγός TurkStream έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει συνολικά 31,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία και την Ευρώπη.