Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ρωσικού κολοσσού Gazprom, κ. Alexander Medvedev, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει φέτος 182,4 δισ. ρούβλια ($ 3,2 δισ.) στο αγωγό φυσικού αερίου TurkStream.
Ο Alexander Medvedev δήλωσε ότι το 2018 η Gazprom σχεδόν θα διπλασιάσει τις επενδύσεις της στον TurkStream σε σύγκριση με πέρυσι.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 114,5 δισ. ρούβλια ($ 2,03 δισ.) στον αγωγό Nord Stream II, ο οποίος θα μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία ετησίως.
Ο Medvedev υπενθύμισε ότι η εταιρεία δαπάνησε πέρυσι περίπου 92,8 δισ. ρούβλια ($ 1,64 δισ.) στον TurkStream.
Η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream αναμένεται να φτάσει στις τουρκικές ακτές το Μάιο του τρέχοντος έτους και θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019.
Ο TurkStream αποτελείται από δύο γραμμές, με την πρώτη να εξυπηρετεί την Τουρκία με δυναμικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ η δεύτερη γραμμή προορίζεται να εξυπηρετήσει την Ευρώπη.
Τετρακόσια πενήντα χιλιόμετρα σωλήνων θα τοποθετηθούν κατά μήκος μίας υποθαλάσσιας διαδρομής 930 χλμ στη Μαύρη Θάλασσα για να φτάσουν στην Τουρκία κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας.