Σημαντική «έκρηξη» των αρνητικών τιμών στην Ευρώπη εντοπίζει η Eurelectric το 2024. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε έκθεσή της, το 2023 οι ώρες που καταγράφηκαν αρνητικές τιμές έφτασαν τις 821, ενώ φέτος, μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν ξεπεράσει ήδη το νούμερο αυτό, φτάνοντας τις 1.031(!) ώρες.
Παρότι το σύνηθες μέχρι τώρα ήταν οι αρνητικές τιμές να παρατηρούνται κυρίως στην ενδοημερήσια αγορά, το 2024 σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση του φαινομένου αυτού και στην αγορά επόμενης ημέρας.
Οι εξαιρετικά χαμηλές και αρνητικές τιμές εμφανίζονται συνήθως στη μέση της ημέρας κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών βρίσκεται στο απόγειο. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, οι περίοδοι αυτές έχουν επεκταθεί χρονικά.
Μεταξύ των παραγόντων που εντοπίζει η Eurelectric οι οποίοι επιδρούν στην ένταση του φαινομένου, πέραν της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ σε ώρες που η ζήτηση βρίσκεται ιδιαίτερα χαμηλά, φωτογραφίζεται και το καθεστώς των ταριφών που εξασφάλιζαν οι ΑΠΕ, ως αιτία εξάπλωσης των αρνητικών τιμών.
Χαρακτηριστικά δε σε ότι αφορά την Ελλάδα αναφέρεται ότι, η έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες, «που περιορίζουν τη στήριξη στις ΑΠΕ υπό το καθεστώς feedin premium, εάν οι τιμές είναι μηδενικές ή αρνητικές για δύο συνεχόμενες ώρες». Εντούτοις, δε συμβαίνει το ίδιο για τις μονάδες με feedin tariff, δηλαδή τις παλαιές μονάδες που αμείβονται με πολύ υψηλότερες εγγυημένες ταρίφες.
Σύμφωνα με την Eurelectric, σταδιακά θα πρέπει να καταργηθούν τα παλαιότερα καθεστώτα στήριξης και να διαμορφωθούν νέοι μηχανισμοί, προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες της αγοράς.
Επιπλέον, να ενισχυθεί η ευελιξία του συστήματος, προκειμένου να παρέχονται κίνητρα όχι μόνο στην παραγωγή από ΑΠΕ αλλά και σε ευέλικτες μονάδες, στην απόκριση ζήτησης και στην αποθήκευση.