Η Energean υπέβαλλε αίτημα προς τις κυπριακές αρχές για την κατασκευή αγωγού που θα ξεκινάει από τα ισραηλινά κοιτάσματα Karish και Tanin που διαχειρίζεται η εταιρεία και θα καταλήγει στην Μεγαλόνησο μεταφέροντας 0.5-1 bcm φυσικού αερίου το χρόνο, ανέφερε στο Reuters, ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Μαθιός Ρήγας. Την ίδια ώρα, η ελληνική εταιρία υδρογονανθράκων έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Ισραήλ για προμήθεια 4.2 bcm φυσικού αερίου το χρόνο.
Ο κ. Μαθιός Ρήγας σημείωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters: «Έχουμε υποβάλει πρόταση για πώληση φυσικού αερίου από μια πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) στην Κύπρο. Την αποστείλαμε την περασμένη βδομάδα».
«Η Energean αναβαθμίζει την θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο με την πρόσφατη κατασκευή της μονάδας FPSO, η χωρητικότητα της οποίας φτάνει τα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και τα 800.000 βαρέλια η χωρητικότητα υγρών.
Επιδίωξη της εταιρίας είναι να κατασκευάσει έναν αγωγό 200 χλμ. (124 μίλια) με αφετηρία την μονάδα FSPO και κατάληξη την Κύπρο. Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Μέσα στο επόμενο διάστημα η Energean θα υποβάλει προσφορές για την σύναψη επιπρόσθετων συμβάσεων προμήθειας με το Ισραήλ, το οποίο εντωμεταξύ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο Alon Tavor.
Τέλος, ευκαιρίες για την σύναψη πρόσθετων συμβάσεων προμήθειας θα υπάρξουν όταν η χώρα προχωρήσει στην μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο όσον αφορά τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το 2022» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μαθιός Ρήγας στο Reuters.