Μια ακόμη μεγάλη βιομηχανία, η ELVALHALCOR προβληματίζεται από τα υψηλά κόστη ενέργειας και εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής καυσίμου για την παραγωγική της διαδικασία. Όπως αναφέρουν πηγές της διοίκησης της εταιρείας, το ενεργειακό κόστος επιβάρυνε τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου κατά 30 εκατ. ευρώ, ποσό που απορροφήθηκε από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λόγω της υψηλής ζήτησης.
Ωστόσο καθώς είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί, η εταιρεία εξετάζει σενάρια για αλλαγή καυσίμου στην παραγωγική της διαδικασία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η επένδυση στην χρήση LPG αντί του φυσικού αερίου για τους φούρνους τήξης αλουμινίου και χαλκού. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να συμβεί άμεσα καθώς απαιτούνται ειδικές μελέτες με έμφαση σε θέματα ασφάλειας.
Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα των ειδικών εξαρτημάτων που απαιτούνται για την αλλαγή καυσίμου, ενώ υπό εξέταση είναι και το ζήτημα της διαθεσιμότητας του LPG στην ελληνική αγορά στις ποσότητες που θα απαιτηθεί για τα μεγέθη μιας βιομηχανίας όπως η ELVALHALCOR.
Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν πηγές της εταιρείας, το κόστος ενέργειας δημιουργεί προβληματισμό υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία ότι η ELVALHALCOR  λόγω της ευελιξίας της μπορεί να επικεντρωθεί σε προϊόντα με υψηλή ζήτηση, για τα οποία οι τιμές βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και καλύπτουν τα αυξημένα κόστη.
Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για το πρώτο εξάμηνο είναι σαφές ότι υπάρχει ικανοποίηση για την αύξηση των πωλήσεων η οποία αποδίδεται τόσο στις υψηλές τιμές των μετάλλων όσο και στην αύξηση σε όγκο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η διοίκηση της εταιρείας στη σημαντική βελτίωση των προσαρμοσμένων EBITDA , δηλαδή της λειτουργικής κερδοφορίας χωρίς την επίπτωση από τις αλλαγές στις τιμές των μετάλλων.
Τέλος σε σχέση με τα υψηλά κεφάλαια κίνησης και τον αυξημένο δανεισμό αυτός αποδίδεται στην εκτίναξη της τιμής του αλουμινίου που έφτασε μέχρι και τα 3700 δολάρια ο τόνος, έκτοτε ωστόσο έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2300 δολάρια.
Επίσης η εταιρεία χρειάστηκε ένα αυξημένο απόθεμα 40 εκατ. ευρώ 5 χιλιάδων τόνων ημιέτοιμων προϊόντων λόγω των εργασιών αναβάθμισης της παραγωγικής διαδικασίας (συγκεκριμένα στην πρέσσα) ούτως ώστε να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία κατά τη διάρκεια της επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του δανεισμού καθώς αναμένεται να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr