Από τον Μάϊο του 2020 ο γερμανικός όμιλος Altus AG έχει και έμπρακτα στρέψει το ενδιαφέρον του προς την ελληνική αγορά των ΑΠΕ, με τη σύσταση της εταιρείας “Ilos New Energy Greece”.
Επωνυμία που αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη αλλαγή καθώς η Altus μαζί με τον Omnes Capital έχουν δημιουργήσει πλέον ειδικά για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας τον ξεχωριστό εταιρικό βραχίονα της «ILOS GR INVEST GmbH», που έχει ένα pipeline έργων συνολικής ισχύος 3 GW.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα όμιλο με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, αλλά και πλούσια εμπειρία δεδομένου ότι εμφανίστηκε στην αγορά από το 2008, αλλά με «ρίζες» ακόμη πιο βαθιές μέσω της Wat ingenieurgesellschaft mbH, η οποία ιδρύθηκε το 1989.
Σήμερα η εταιρεία είναι θυγατρική της Kraftwerke MainzWiesbaden AG (KMW), ενώ διαθέτει παρουσία σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, επεξεργάζεται την επέκτασή του και προς ακόμη τέσσερις.
Ο γερμανικός όμιλος, με έδρα στην Καρλσρούη, που καλύπτει όλο το φάσμα των ΑΠΕ, αλλά και των νέων τεχνολογιών, εστιάζει προς το παρόν το ενδιαφέρον του στην Ελλάδα, στο τομέα των φωτοβολταικών πάρκων.
Στο πλαίσιο αυτό έλαβε πέρυσι μέσω της “Ilos New Energy Greece” βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 251,904 MW στη θέση Λόγγος, της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού στην Φθιώτιδα.
Τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση τροποποίησης της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνά και άλλες ευκαιρίες προκειμένου να προχωρήσει σε επόμενες κινήσεις.
Ο ελληνικός βραχίονας
Η “Ilos New Energy Greece” συστάθηκε τον Μάϊο του 2020, με υπευθύνους τον Δημήτρη και τον Σπύρο Κουτρουμπά, αλλά και τον Michael Winter, που είναι ο ένας εκ των δύο CEO του μητρικού γερμανικού ομίλου.
Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός, η μελέτη, η αδειοδότηση, η τεχνική / μηχανική υποστήριξη, η προμήθεια, η κατασκευή, η εγκατάσταση και η υλοποίηση, η λειτουργία και η διαχείριση έργων στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ακόμη, η αγορά και πώληση έργων ΑΠΕ, η παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ΑΠΕ, καθώς και η ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων για την παραγωγή, αποθήκευση και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Γράφει ο Σταύρος Γριμάνης – Πηγή: newmoney.gr